Financieel/Geld

Onbegrijpelijke vacature ’bewust zo opgeschreven’

Alleen voor mensen die het jargon snappen.

Alleen voor mensen die het jargon snappen.

ANP

Rotterdam - Webwinkel Bol.com wordt online belachelijk gemaakt vanwege een grotendeels onbegrijpelijke vacature. Het bedrijf is op zoek naar een nieuwe ’senior category manager domestic appliances’, en doet dat met een tekst die bol staat van jargon, holle frasen en taalfouten.

Alleen voor mensen die het jargon snappen.

Alleen voor mensen die het jargon snappen.

ANP

Zo moet de nieuwe category manager (’hoofd huishoudelijke apparaten’) een ’inspirerend strateeg’ zijn die ’bezielend leiding geeft’ aan twintig tot dertig medewerkers. Hij of zij ’initieert en/of coördineert’ zowel ’verbeteringen’ als ’innovaties’, en is idealiter ’strategisch sterk, innovatief en een teambuilder’.

Plannen en strategie moeten worden door de nieuwe medewerker worden ’verankerd’, zo staat in de vacaturetekst, en uitdagingen moeten worden ’overwonnen’. De succesvolle sollicitant ’combineert strategische slagrkacht met oplossingsgerichtheid’.

Ondernemer Bert Hubert fileert de vacaturetekst van A tot Z op zijn weblog. „Ik kom echt niet uit de term ’strategische slagkracht”, schrijft hij. Ook verwondert hij zich over autonomie die ’geserveerd wordt’ met resultaatverantwoordelijkheid.

De vacaturetekst heeft bovendien last van wat neerlandici de Engelse ziekte noemen: onnodig en zelfs foutief spatiegebruik. Zo spreekt Bol.com van ’merchanidising plannen’ en de ’domestic appliances markt’.

Reactie

De vacaturetekst is bewust volgestopt met jargon, laat een woordvoerder van Bol.com in een reactie weten. „Omdat heteen ’zware’, senior rol betreft, is er bewust voor gekozen om jargon in de tekst te gebruiken. Hiermee hopen we de juiste kandidaat te vinden, met de juiste hoeveelheid ervaring.” Bovendien wil de webwinkel ’de juiste verwachtingen’ bij sollicitanten scheppen.

Het bedrijf neemt de kritiek van Hubert wel serieus. „Uiteraard vinden we het vervelend dat de vacaturetekst niet als duidelijk wordt ervaren en daarom zullen wij nogmaals naar de betreffende vacature kijken en de tekst waar nodig aanpassen.”

Ondanks de soms onbegrijpelijke vacaturetekst hebben in ruim anderhalve maand tijd dertien mensen op de functie gesolliciteerd.