Nieuws/Financieel
30909
Financieel

column

Met de schrik vrij

Een zucht van verlichting klonk vorige week op het hoofdkantoor van SBM Offshore in Amsterdam. Eindelijk was daar de verlossing, een opdracht van Exxon Mobile voor de voorbereiding van de bouw van een nieuwe FPSO, een drijvend olieproductie- en opslagschip. Dit is nog niet de definitieve gunning van de bouw, maar het feit dat het geplaagde SBM mag starten met het ontwerp, betekent dat de opdracht het bedrijf eigenlijk niet kan ontlopen. De koers van het aandeel steeg naar €15, het hoogste punt in een jaar tijd.

Het offshorebedrijf heeft het al jaren moeilijk. Eerst werd SBM geplaagd door een corruptieaffaire en Yme, het olieplatform dat nooit opgeleverd werd. Toen dit alles eindelijk bezworen leek te zijn, gooide de lage olieprijs roet in het eten in de toekomst van SBM.

Een FPSO wordt gebruikt om olie op zeer grote diepte te winnen. Dat is (te) duur in tijden van een lage olieprijs. Oliemaatschappijen investeren daarom op dit moment niet in de schepen van SBM, die rond de $2 miljard kosten. Daarbij maakt de lagere vraag de concurrentie om de resterende opdrachten nog feller.

Als het schip voor Exxon over een aantal jaren is opgeleverd, is het goed voor $3,5 miljard aan opbrengsten over een periode van 20 jaar, is de verwachting van de analisten van Kepler Chevreux. Deze opkikker kan SBM wel gebruiken, want het orderboek op basis van de boekhoudregels van IFRS is leeg. Hoewel er nog voor ruim $17,5 miljard in de komende decennia aan huurpenningen zal binnenvloeien, zijn nieuwe opdrachten onontbeerlijk om deze kasstroom te garanderen.

De opdracht van Exxon maakt nog geen zomer. Wat SBM ook nodig heeft, is de weg vrijmaken voor nieuwe opdrachten voor de grootste klant Petrobras uit Brazilië. SBM betaalde in het verleden $139 miljoen aan steekpenningen aan hoge Petrobras-werknemers.

Hoewel SBM al een schikking getroffen heeft van $275 miljoen met de Braziliaanse justitie, blijft het Amsterdamse bedrijf speelbal van de Braziliaanse politiek. Het eerder getroffen schikkingsvoorstel werd echter afgewezen door een federale rekenkamer, waardoor er nog altijd onzekerheid is over de vooruitzichten in Brazilië.

Intussen is er weer een half jaar voorbij. Officieel mag SBM weer zakendoen met Petrobras, maar het welles-nietes circus rond de schikking illustreert dat de praktijk weerbarstiger is. Daarom is SBM pas echt met de schrik vrij op de dag als het definitieve Braziliaanse akkoord er ligt.

Yteke de Jong