Nieuws/Financieel
3096675
Financieel

Japan beeft om recordverlies ’s werelds grootste pensioenfonds

Amsterdam (DFT) - Japanse pensionado’s zitten in de rats. Het overheidspensioenfonds, tevens het grootste fonds ter wereld, heeft afgelopen kwartaal een recordverlies van $136 miljard in beleggingen opgelopen.

De inkomsten van de groeiende groep Japanse ouderen waren al niet florissant, Japan kent stille armoede.

Het vermogen van het overheidsfonds daalde eind vorig jaar naar $1,43 biljoen, 155,6 biljoen yen, volgens berekeningen van Morgan Stanley MUFG Securities.

Dat zou een recordverlies van 14 biljoen yen vanaf september betekenen. De oorzaak ligt volgens experts vooral in de beleggingen van het pensioenfonds in Japanse obligaties, die nauwelijks rendement bieden, de overheidsobligaties boden 1,01% rendement.

Het totaal aan beleggingen van het GPIF vertoonde daarmee -9,06% rendement over het afgelopen kwartaal vergeleken met het vorige. Dat derde kwartaal bood toen nog 3,4% rendement.

De Japanse economie krimpt bovendien. Voor de sterk vergrijzende bevolking betekent dit resultaat dat de kans groter is dat haar pensioenuitkering mogelijk niet langer zeker wordt.

Vanaf oktober tot 1 januari ging de Japanse Nikkei-index vol aandelen met 17% terug, de S&P500 verloor 14% aan waarde, het meest sinds 2011. Dat volgt op een wijziging van het beleggingsbeleid.

Sinds 2014 heeft het pensioenfonds het vanwege de teruglopende rendementen al gezocht in meer risicovollere aandelenbeleggingen (48%) naast de obligatiebeleggingen met in totaal 45,6%.

Het kan niet anders dan dat het fonds, om het resultaat voor inzittenden te herstellen, zijn toevlucht nog meer in risicovolle aandelen van bedrijven moet gaan zoeken, aldus Shinkin Asset Management in Tokio tegen Bloomberg.

’Teveel risico’

,,Maar vanuit het perspectief van Japanse gepensioneerden betekent dat te veel risico op zijn beleggingen”, aldus Noaki Fujiwara, hoofd van Shinkin.

Japanse exportbedrijven, zoals autobouwers, elektronicaproducenten en staalverwerkers, liggen in de vuurlinie van het handelsconflict tussen de VS en China. De omzetten van vooral op China exporterende bedrijven zijn afgelopen maanden fors teruggelopen.

Volgens het Japanse NLI-onderzoeksinstituut voor pensioenen „is het niet nodig om pessimistisch te zijn” vanwege een enkel kwartaalverlies.

Meer financieel nieuws via de e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!