Nieuws/Financieel
3105836
Financieel

Beursslot: Winstje Damrak, Signify licht op

Johan van de Gronden is directeur van KWF Kankerbestrijding en luidde de gong voor Wereldkankerdag.

Johan van de Gronden is directeur van KWF Kankerbestrijding en luidde de gong voor Wereldkankerdag.

Amsterdam (DFT) - Signify en Altice hielden maandag bij het beursslot de koppositie op het Damrak. De defensieve aandelen gaven opnieuw steun, de industrie en financials verloren. SnowWorld verraste bij de kleintjes na een overname.

Johan van de Gronden is directeur van KWF Kankerbestrijding en luidde de gong voor Wereldkankerdag.

Johan van de Gronden is directeur van KWF Kankerbestrijding en luidde de gong voor Wereldkankerdag.

De AEX-index sloot 0,5% in de plus op 525,68 punten. De Midkap won 0,4% bij 728,18 punten.

De beurs van Frankfurt raakte toen 0,3% kwijt, terwijl Parijs 0,4% inleverde. Londen pluste een fractie.

De markt wacht op details van de Brexit en het rentebesluit van de Bank of England (BoE). „Onder normale omstandigheden zou de BoE waarschijnlijk wel een verhoging hebben doorgevoerd”, aldus Rabobank Research. „Vanwege de sterke arbeidsmarkt en de daaraan gelieerde kans op loongroei.”

Maar de „economische schade loopt met de dag op”, zo verwijzen zij bijvoorbeeld naar het terugtrekken van nieuwe productie door autoproducent Nissan.

„We verwachten dat er toch een of andere deal zal ontstaan onder Britse politici”, blikt hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro vooruit.

„Beleggers hebben weinig macronieuws om op te koersen. Er was afgelopen weekend geen ontwikkeling gekomen in het handelsoverleg tussen de VS en China. Brexit - daar weet niemand meer wat er speelt. Dan storten beleggers zich op bedrijfscijfers. Die vallen niet echt tegen”, zegt handelaar Rein Schutte (Boer & Olij Securities).

Vanaf vandaag komt met flinke vertraging door de shut-down data vanaf november uit de Verenigde Staten beschikbaar.

Schutte: „Die data zijn niet up to date, maar misschien zie je straks een stevige bijstelling”, zegt Schutte. „Je moet op je hoede zijn met die data. Het Amerikaanse banencijfer van vorige maand was sterk, er is nog geen teken van afkoeling.”

De Chinese aandelenmarkten houden de deuren dicht vanwege de viering van Chinees nieuwjaar. De Nikkei en Hangseng sloten met kleine winsten.

Veel bedrijfscijfers

Beleggers op het Damrak krijgen deze week weer een vracht aan bedrijfscijfers. Beursexperts voorzien een hoofdrol voor ING.

Signify sloot bovenin de hoofdindex met 4,7% winst. Société Générale verhoogde zijn koersdoel. De beloofde kostenbesparingen lopen nu in de resultaten, aldus de Fransen.

,,Er komt weer wat hoop in voor Signify. Maar fundamenteel gezien zal er eerst betere omzet moeten komen. Analisten zien er voorlopig niet veel groei in”, zegt Schutte.

Eerder waarschuwde de Duitse concurrent Osram drie keer voor mindere vooruitzichten. ABN Amro houdt een koersdoel van €37, dat vandaag is herhaald. De rest ziet gemiddeld €24,50 als koersdoel. Signify ging tegen €20 naar de beurs, in 2,5 jaar is er weinig verdiend.

Altice Europe werd bij het slot 4,4% meer waard. En het meest verhandeld. Rond 13:30 kwam de goedkeuring uit Brussel door voor de verkoop van glasvezeldochter SFR FTTH aan Allianz en Axa.

De kabelaar verkocht eerder glasvezelnetwerk in Frankrijk en zou een belang in zijn Portugese glasvezelnetwerk verkopen.

In de AEX zat ook RD Shell op aantrekkende olieprijzen vooraan met een winst van 1,4%, ook naijlend op goede kwartaalcijfers.

ASML kreeg er 0,3% bij. Het Britse Liberum heeft de chipmachinefabrikant op de kooplijst gezet. Unilever gaf na twee kleine koersdoelwijzigingen 1,2% winst en steun aan de AEX-opmars.

Chemiereus DSM steeg met 0,8%. Het vergrootte zijn belang in het Chinese Yantai Andre Pectin, van bijna 30% naar 75%. Een goede deal, aldus KBC. Goldman Sachs verhoogde op 1 februari zijn advies voor DSM.

Galapagos keek bij het slot tegen een verlies van 2,1% aan. Arcelor Mittal viel 1,3% terug. Zijn resultaten, donderdag te presenteren, zouden meevallen.

Bij de middelgrote fondsen zat Adyen (+3,8%) in de lift met een na een koopaanbeveling door Goldman Sachs. Sectorgenoot Wirecard steeg 9% in de DAX. Eerder werd het beschuldigd van fraude.

De oliegerelateerde fondsen SBM en Fugro dikten vanwege de hogere olieprijzen 3,6% respectievelijk 1,9% aan.

Air France KLM gleed bij de slotbel 1,4% weg na teleurstellende cijfers van branchegenoot Ryanair.

AScX-fonds BinckBank koerste bij het slot vlak op €6,25. De onlinebroker die door de Deense bank Saxo zal worden overgenomen, heeft de winst afgelopen jaar stevig opgevoerd. Kepler Chevreux verhoogde het koersdoel van €4,60 naar €6,70, bij een een ’houden’-advies.

Euronext hield aan de handel 0,5% over. De beursorganisatie gaat de strijd aan met branchegenoot Nasdaq om Oslo Børs in handen te krijgen.

SnowWorld werd bij €11 met 10% dagwinst omarmd. Beleggers reageerden enthousiast op de overname van branchegenoot SIS Leisure Group.

Meer financieel nieuws elke werkdag via je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!