Nieuws/Financieel
3110629
Financieel

’Krapte huizenmarkt zit woonwinkels dwars’

ZEIST (ANP) - Woonwinkels voelen de gevolgen van de krappe woningmarkt. Doordat bij minder verhuizingen ook minder vloeren, badkamers of keukens worden verkocht, verwacht de branche dit jaar een lagere omzet te boeken. Vooral in regio’s waar de huizenmarkt op slot zit, zoals rond de vier grote steden, voelen de winkeliers dit.

Vorig jaar sloten woonwinkels in doorsnee nog met een kleine plus van 0,2 procent af, maakt brancheorganisatie INretail bekend. Onderling waren er wel veel verschillen. Zo boekten keukenspeciaalzaken vorig jaar gemiddeld 2,8 procent meer omzet, terwijl meubelzaken, beddenverkopers en gemengde woonwinkels te maken hadden met een daling van de opbrengsten.

De omzet zal in 2019 naar verwachting 3 procent lager liggen, verwacht INretail. Naast de krapte op de woningmarkt, wijt de brancheorganisatie dat ook aan een daling van het consumentenvertrouwen. Veel woonwinkels hebben bovendien te kampen met felle concurrentie van onlinewinkels. Daarnaast kopen consumenten typische artikelen voor woonwinkels steeds vaker bij andere aanbieders, bijvoorbeeld bij bouwmarkten of supermarkten.