Nieuws/Financieel
31113
Financieel

Pensioenfondsen moeten meer gaan betalen

Private equity gooit tarieven omhoog

PGGM belegt onder meer het geld van Zorg & Welzijn.

PGGM belegt onder meer het geld van Zorg & Welzijn.

Amsterdam - Het grootste private equity huis van Europa, het Brits-Nederlandse CVC Capital, wil zijn tarieven flink verhogen.

PGGM belegt onder meer het geld van Zorg & Welzijn.

PGGM belegt onder meer het geld van Zorg & Welzijn.

Dat meldden twee betrokkenen bij CVC’s fondsenwerving afgelopen week aan de Britse zakenkrant Financial Times. Hoewel CVC zelf nooit commentaar geeft op dergelijke berichten, bevestigt een zakelijke relatie het verhaal, op voorwaarde van anonimiteit.

Grote mondiale private equity firma’s werkten sinds de jaren ’80 in een vast stramien. Geld wordt bij institutionele beleggers, veelal pensioenfondsen, opgehaald en in een fonds gestoken. Vanuit dat fonds wordt er vervolgens geïnvesteerd in een aantal bedrijven. Die worden - nadat er waarde is toegevoegd - voor een hogere prijs weer verkocht. De winst wordt verdeeld tussen de beleggers en de private equity firma zelf. In de regel duurt deze cyclus tien jaar.

Het verdelen van de winst ging decennia lang volgens de vuistregel 2 + 20. Dat wil zeggen, private equity ontving een beheersvergoeding van 2% over de totale inleg plus 20% van alle winst boven de 8% rendement van het fonds. Met name dat tweede deel kan nogal flink oplopen wanneer een investering flink over de kop gaat. Succesvolle private equity veteranen zoals Rolly van Rappard, de Nederlandse medeoprichter van CVC, verdienden zo tientallen miljoenen.

CVC heeft plannen om begin 2017 weer met de collectebus langs beleggers te gaan voor ene nieuw fonds, en alvast de interesse gepeild. De firma wil zo’n €15 miljard ophalen en herinvesteren, maar met name wanhopig naar rendement smachtende pensioenfondsen willen veel meer dan dat richtbedrag overmaken, naar verluidt zelfs zo’n €30 miljard. CVC heeft daarom besloten de 2 + 20 regel wel te handhaven, maar de 8% rendementseis vanaf waar de meter gaat lopen voordat de 20% carried interest gaat tellen, te verlagen naar 6%.

Eerder dit jaar liet het Amerikaanse Advent International, onder meer bekend als eigenaar van farmacie-groothandel Mediq en softwarebedrijf Unit4, ook al de 8% rendementseis vallen. Advent haalde in maart nog €12 miljard op voor een nieuw fonds.

Volgens marktinformatiedienst Preqin is de klassieke 8%-doelstelling inmiddels verlaagd tot 6,2% gemiddeld.

De grote private equityfondsen zoals CVC en Advent kunnen het spel zo spelen, omdat in de laagrentende omgeving beleggers zoals pensioenfondsen zich gedwongen zien om grotere delen van hun inleg in alternatieve beleggingen te steken omdat rendement op obligaties en aandelen onder invloed van het monetaire beleid van de onder meer de Europese Centrale Bank flink is gedaald.

CVC heeft net de succesvolste miljardendeal ooit in de branche afgerond, met de verkoop van het bedrijf achter de Formule 1 autoraces. De deelnemende pensioenfondsen als PfZW (Zorg & Welzijn) en ambtenarenpensioenfonds ABP hielden er ruim €150 miljoen aan over op een inleg van omgerekend nog geen €30 miljoen. Dergelijke rendementen illustreren de aantrekkelijkheid van private equity - prijskaartje of niet - voor pensioenfondsen.

Pensioenfondsen als ABP en PfZW proberen de afgelopen jaren juist om meer grip op de kosten te krijgen door transparantie te eisen en hun beleggingen aan eveneens dure hedgefondsen, die in de regel de afgelopen jaren minder rendeerden dan private equity, af te bouwen.