Nieuws/Financieel
31133
Financieel

Probleembank Italië heeft meer geld nodig

Grotere zorgen MPS

Monte dei Paschi heeft geen €5, maar €8,8 miljard nodig.

Monte dei Paschi heeft geen €5, maar €8,8 miljard nodig.

SIENA - De oudste bank ter wereld blijkt er nóg slechter aan toe dan gedacht. Monte dei Paschi moet niet met €2,5, maar met €6,3 miljard aan belastinggeld gered worden.

Monte dei Paschi heeft geen €5, maar €8,8 miljard nodig.

Monte dei Paschi heeft geen €5, maar €8,8 miljard nodig.

Na de Europese bankenstresstest van deze zomer dacht Monte dei Paschi di Siena (MPS) dat er €5 miljard nodig was om de kapitaalspositie te verbeteren. De stresstest ging alleen uit de situatie op 31 december 2015. Gisteren openbaarde MPS dat de Europese Centrale Bank had berekend dat er €8,8 miljard extra kapitaal nodig is omdat de positie van de bank dit jaar verder verslechterde.

Een poging van MPS om €5 miljard op te halen bij aandeel- en obligatiehouders strandde vorige week bij slechts €2,45 miljard. Vrijdag klopte de bank voor de rest aan bij een net opgericht staatsnoodfonds van €20 miljard. „Hiermee is de toekomst van spaarders en die van bank verzekerd”, zei de kersverse premier Paolo Gentiloni toen over het ‘omslagpunt’ voor MPS.

De kerst bracht de premier alleen geen blijde boodschap. MPS dreigt nu met €6,3 miljard een enorme hap te nemen uit het fonds voor alle probleembanken in het land. Als er meer geld nodig is, moet Gentiloni de duizelingwekkende staatsschuld nog verder verhogen. Italië zit al voor meer dan €2 biljoen, ruim 130% van het bruto binnenlands product, in de schulden.

MPS is hiermee het eerste slachtoffer van het ‘nee’ uit het Italiaanse referendum van drie weken geleden, zegt Harald Benink, hoogleraar Banking & Finance aan de Universiteit van Tilburg: „Als premier Matteo Renzi niet was vertrokken, hadden enkele grote investeerders geld in de bank gestoken. Dit is de prijs voor de politieke onzekerheid in het land. Als de staatsschuld wordt vergroot, komt er ook een moment dat Italië dit niet meer zelf kan dragen.”