Nieuws/Financieel
31152
Financieel

Olie helpt AEX vooruit

De Amsterdamse beurs boekte op de eerste handelsdag na de Kerst een kleine winst.

De AEX-index hield vrijwel de gehele dag de blik opwaarts gericht en eindigde 0,2% hoger op 483,58, dicht tegen de jaartop van 484 punten die begin vorige week werd neergezet. De Midkap steeg 0,4% naar 686,67 punten.

De gestage klim van de olieprijs (Brent) tot net onder de $56 per vat gaf steun aan de handel. Een bescheiden terugval van de euro tegenover de dollar werd gladgestreken. Stefan Koopman, econoom bij Rabobank, benadrukt dat een groot deel van de krachtige opleving bij de koersen op het Damrak is toe te schrijven aan de sterke verzwakking van de Europese munt mede nadat de ECB begin december liet weten om door te gaan met bestaande steunprogramma tot eind volgend jaar. „Het aanhoudende accommoderende beleid van de ECB is van belang voor de stabiliteit in de eurozone waarbij de prioriteit ligt op hulp aan de Zuid-Europese landen.”

Koopman houdt een slag om de arm over een verdere opmars van de koersen in het nieuwe beursjaar. „Sinds de verzoenende speech van Trump na zijn verkiezingsoverwinning hebben de markten alleen nog maar oog voor de positieve kanten van zijn aangekondigde beleid, terwijl niet wordt gekeken naar de negatieve aspecten, zoals de risico’s op handelsbelemmeringen.”

In de AEX pluste biotechfonds Galapagos 3%. Staalfabrikant ArcelorMittal zakte 0,3%.

Mark Garrelts