Nieuws/Financieel
3115923
Financieel

Carlsberg verkoopt meer en duurder bier

Kopenhagen - Carlsberg heeft in het voorbije jaar meer omzet en winst weten te behalen. De Deense bierreus bracht meer bier aan de man en zag vooral de vraag naar duurdere biertjes stijgen. Carlsberg kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers een aandeleninkoopprogramma van 4,5 miljard Deense kroon aan, omgerekend 603 miljoen euro.

De omzet steeg, exclusief de effecten van overnames, met 6,5 procent en kwam uit op 62,5 miljard kroon. De totale bierverkoop steeg naar 112,3 miljoen hectoliter van 107,1 miljoen hectoliter een jaar eerder. De vraag naar speciaalbier nam met meer dan een kwart toe en naar alcoholvrij bier zelfs met een derde. De nettowinst steeg met 9 procent tot 5,4 miljoen kroon.

De cijfers zijn een steun in de rug voor topman Cees 't Hart die zwaar heeft ingezet op speciaalbier. Investeerders die het bedrijf zijn trouw gebleven tijdens de door de Nederlander ingezette veranderingen worden nu beloond middels een aandeleninkoop, waarmee hun aandelen meer waard worden. Ook werd een stevig dividend aangekondigd.