Financieel/Geld
3119482
Geld

Nog maar 11 miljoen acceptgiro’s

Acceptgiro’s zijn een uitstervende soort.

Acceptgiro’s zijn een uitstervende soort.

Amsterdam - Het heeft er alle schijn van dat er dit jaar voor het eerst minder dan 10 miljoen acceptgiro’s worden gebruikt. In vijf jaar tijd is het aantal verstuurde acceptgiro’s gedaald van 30 miljoen naar 11 miljoen, meldt Currence, het bedrijf dat in Nederland overboekingen verzorgt.

Acceptgiro’s zijn een uitstervende soort.

Acceptgiro’s zijn een uitstervende soort.

Ondertussen blijft iDeal, de digitale tegenhanger van de acceptgiro, aan populariteit winnen. Vorig jaar waren er voor het eerst meer dan een half miljard iDeal-betalingen. Sinds 2005 hebben consumenten al meer dan twee miljard keer met iDeal betaald. Dat is inclusief betalingen tussen particulieren onderling, met diensten als Tikkie.

De acceptgiro stond op de nominatie om op 1 januari 2019 helemaal te worden afgeschaft, maar na protest is dat moment voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De tekst gaat verder onder de graphic.

Ook wordt het steeds gebruikelijker om een instantie digitaal te machtigen voor automatische incasso – zonder fysieke handtekening dus. In 2018 gebeurde dat bijna een half miljoen keer, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.