Nieuws/Financieel
3132264
Financieel

Passagierbegeleiders Schiphol gaan staken

Op Schiphol wordt vanaf zondag gestaakt.

Op Schiphol wordt vanaf zondag gestaakt.

Amsterdam - Werknemers van het bedrijf Axxicom op Schiphol staken zondagochtend. Deze medewerkers begeleiden passagiers met een beperking op de luchthaven.

Op Schiphol wordt vanaf zondag gestaakt.

Op Schiphol wordt vanaf zondag gestaakt.

Reden voor de staking is dat het bedrijf cao-onderhandelingen met FNV Luchtvaart weigert, zo meldt de vakbond. Eerder hielden Axxicom-werknemers al publieksvriendelijke acties en stiptheidsacties.

„Vanaf zondag komen er steeds zwaardere werkonderbrekingen”, zegt Egon Groen, bestuurder FNV Luchtvaart. Axxicom heeft volgens de vakbond vorig jaar wel beloofd met FNV te gaan onderhandelen over een cao. Dat is er nog niet van gekomen.

Ondernemingsraad

Moederonderneming Trigion wil namelijk alleen zaken doen met een ondernemingsraad. De ondernemingsraad van Axxicom wil echter dat FNV de onderhandelingen voert. De bond zet in op minder werkdruk en een 3,5% hoger loon voor de medewerkers.

Tekorten

Axxicom komt zeker vijftig man personeel tekort om alle passagiers tijdig te kunnen helpen, bleek vorige week tijdens de stiptheidsacties. Daardoor ontstaat een onacceptabel hoge werkdruk.

„We hebben nu geen cao en het personeelsreglement is al drie jaar verlopen. We eisen dat onze werkgever snel aan tafel komt”, zegt een van de werknemers die zondagochtend meedoet met de werkonderbreking.