Nieuws/Financieel
313697095
Financieel

Elon Musk gaat vechtkooi in met beursgang entertainmentreus Endeavour

Amsterdam - Na autobouw, luchtvaart, bitcoins en batterijen zet Elon Musk een stap in de entertainmentsector: de topman van Tesla wordt commissaris bij de organisator van Amerika’s belangrijkste freefight-toernooien en de Miss Universe-verkiezingen.

De grootaandeelhouder van de meest waardevolle autobouwer ter wereld komt als commissaris in het bestuur van de Endeavour Group. Dat in 1995 opgerichte bedrijf heeft plannen om naar de beurs te gaan.

Endeavour begon onder Ari Emanuel ooit als een talentenbureau, maar groeide een reeks fusies en overnames tot tot een conglomeraat met een mediatak en veel entertainmentshows. Het boekt $3,5 miljard omzet.

Het bureau organiseert ook de Miami Open-tennistoernooien, de New York Fashion Week en de grote Frieze-kunstbeurs.

Conflicten

Endeavour nam de na Jeff Bezos (Amazon) rijkste ondernemer ter wereld in dienst vanwege zijn „professionele achtergrond en ervaring met het leiden van een beursgenoteerd bedrijf” en bestuursfuncties elders.

Elon Musk heeft echter meermalen problemen met de toezichthouders gehad, de instantie waar Endeavour zich nu moet melden. Die conflicten werden publiek en liepen hoog op.

Onder andere vanwege zijn aankondiging dat hij financiering voor Tesla in het Midden-Oosten rond had, terwijl dit niet geregeld bleek, werd Musk als bestuurder van een beursgenoteerd bedrijf bestraft.

Geen respect

Daar blijft het niet bij. Recent meldde Musk expliciet „geen enkel respect, geen enkel respect whatsoever” te hebben voor de beurswaakhond SEC, waar Endeavour nu mee te maken krijgt.

Endeavour wil na een omzetdaling van 24% vorig jaar nu via de beursgang kapitaal ophalen om ondermeer het resterende 49% belang van Ultimate Fighting Championship (UFC) te kopen.