Nieuws/Financieel
3143890
Financieel

Consumentenbond wil verbod telefonische verkoop

Amsterdam (DFT) - De Consumentenbond wil een totaalverbod op telefonische verkoop, ook wel telemarketing genaamd. Dat laat de bond weten in reactie op een waarschuwing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor malafide incassobureaus.

De Consumentenbond is blij met de waarschuwing, maar vindt ook dat er meer moet gebeuren om dit soort praktijken tegen te gaan. De aanpak van de incassobedrijven is volgens de bond vaak lastig omdat ze meestal vanuit het buitenland opereren. Daarbij kan het door staatssecretaris Keijzer aangekondigde verbod op telemarketing en het kabinetsplan voor een verplichte registratie voor incassobureaus helpen, aldus Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond.

King: „Een verbod op telemarketing voorkomt dat de bedrijven voor wie de incassobureaus werken consumenten telefonisch kunnen benaderen. Daarnaast kan iedereen nu een incassobureau beginnen. Een verplicht incassoregister helpt om eisen te kunnen stellen aan de kwaliteit van de incassobureaus.’

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat vaak dezelfde personen achter agressieve incassobureaus zitten. Als het aantal klachten toeneemt en zo’n bureau aangepakt dreigt te worden, zetten ze snel een nieuw bedrijf op. Zo kunnen ze hun praktijken voortzetten, concludeert de bond.