Nieuws/Financieel
3150473
Financieel

Levi Strauss gaat naar de beurs

De Cubaanse actrice Livia Brito draagt ook Levi’s.

De Cubaanse actrice Livia Brito draagt ook Levi’s.

New York - Fans van spijkerbroekenmaker Levi Strauss kunnen binnenkort een stukje van het iconische bedrijf kopen. De jeansfabrikant heeft een beursnotering aangevraagd in New York.

De Cubaanse actrice Livia Brito draagt ook Levi’s.

De Cubaanse actrice Livia Brito draagt ook Levi’s.

In november werd in Amerikaanse zakenmedia al gemeld dat Levi Strauss een beursgang wilde maken, die in eerste instantie 600 miljoen tot 800 miljoen dollar zou moeten opleveren. De totale waarde van Levi Strauss zou rond 5 miljard dollar liggen. De stap naar de aandelenmarkt wordt begeleid door onder meer de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de negentiende eeuw. De Duitse immigrant Levi Strauss verhuisde ten tijde van de goudkoorts naar Californië. Daar opende hij een buitenpost voor kruidenierswaren. Twintig jaar later bundelde hij zijn krachten met kleermaker Jacob Davis. Ze hadden het idee opgevat om broeken langer mee te laten gaan door gebruik te maken van klinknagels. Ze verkregen het patent en dit leidde uiteindelijk tot de eerste spijkerbroeken.

Omzet

Het is overigens niet voor het eerst dat de in San Francisco gevestigde jeansmaker naar de beurs gaat. Dit deed het bedrijf in 1971 ook al eens, waarmee 50 miljoen dollar werd opgehaald. Dat was destijds een van de grootste beursgangen ooit. In 1984 verdween het bedrijf weer van de beurs.

De onderneming is momenteel in handen van de nazaten van Strauss. De Japanse tak van Levi Strauss is wel beursgenoteerd. Het Amerikaanse bedrijf handelt al wel in obligaties en rapporteert om die reden aan beurswaakhond SEC. De opbrengst van de beursgang wordt gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden en mogelijk ook overnames.

Het afgelopen kwartaal was Levi Strauss goed voor een omzet van bijna 1,6 miljard dollar en een winst van 97 miljoen dollar. De producten van het bedrijf worden in 110 landen wereldwijd in ongeveer 50.000 winkels verkocht. Levi Strauss exploiteert zelf circa 2900 winkels.