Nieuws/Financieel
3152982
Financieel

Verlies NN door kosten inpassen Delta Lloyd

Cfo Delfin Rueda en ceo Lard Friese van NN Group melden tegenvallers.

Cfo Delfin Rueda en ceo Lard Friese van NN Group melden tegenvallers.

Amsterdam - NN Group heeft het afgelopen kwartaal een verlies in de boeken gezet. Het negatieve resultaat werd grotendeels veroorzaakt door een eenmalige last vanwege het samenvoegen van de eigen leven- en schadeverzekeringstakken met die van Delta Lloyd. Ook de operationele winst van de verzekeraar liep iets terug. NN kondigde verder aan voor maximaal 500 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.

Cfo Delfin Rueda en ceo Lard Friese van NN Group melden tegenvallers.

Cfo Delfin Rueda en ceo Lard Friese van NN Group melden tegenvallers.

NN had eerder al aangegeven dat het een afschrijving moest doen van 852 miljoen euro. Onder de streep resteerde uiteindelijk een tekort van 533 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog sprake van een nettowinst van 700 miljoen euro.

De operationele winst kwam uit op 343 miljoen euro, tegen 345 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee presteerde NN duidelijk minder dan de gemiddelde verwachting van kenners. Volgens topman Lard Friese was vooral bij vermogensbeheerder en herverzekeringsbedrijf Japan Life sprake van enige tegenwind. Verder zei de topman dat het inpassen van de merken en activiteiten van het eerder overgenomen Delta Lloyd in die van NN vrijwel afgerond.

"Moeilijk kwartaal, maar wel extra dividend"

Dit vindt verslaggever Thijs Rösken:

„NN kan deze keer niet verrassen met goede resultaten, onder meer door de eenmalige boekhoudkundige last rond de fusie met Delta Lloyd. Wel blijft de verzekeraar al enkele jaren aandelen inkopen en dividend verhogen, zodat NN bij een nog steeds zeer hoge solvabiliteit niet al die reserves roerloos op de plank laat liggen.”

Volg Thijs Rösken op Twitter: @thijsrosken

Schadeverzekeringen

Een positieve noot was dat NN steeds betere resultaten laat zien op schade- en inkomensverzekeringen. De combined ratio, die de verhouding kosten en uitkering ten opzichte van ontvangen premies laat zien. NN komt voor heel 2018 op 99,4% (zonder de januaristorm op 97,5%), terwijl dit percentage in de laatste jaren lang niet altijd onder de 100% lag. In het vierde kwartaal lag het percentage op 94,6%.

Volgens Friese was het laatste kwartaal van 2018 het vijfde op rij met een verbeterende combined ratio. Een van de redenen voor de verbetering was de samenvoeging van de schadetakken van NN en Delta Lloyd, volgens Friese simpelweg door het schaalvoordeel. Verder heeft NN flink gesneden in de kosten en kwamen er betere premie-inkomsten (bij schade kwam 18% meer binnen). Dat een flink oplopen operationeel resultaat op schade toch in rode cijfers in die tak resulteerde, had te maken met afbouwkosten van joint venture SRK.

Kapitaalbuffer

NN trok ook de broekriem verder aan. In het slotkwartaal vorig jaar werd voor 20 miljoen euro structureel aan kosten bespaard. Daarmee kwam de totale besparing ten opzichte van boekjaar 2016 uit op 289 miljoen euro. NN wil zijn aandeelhouders belonen met een slotdividend van 1,24 euro per aandeel. Daarmee komt het totale dividend over boekjaar 2018 uit op 1,90 euro, wat gelijk staat aan 637 miljoen euro. Dat is 14,5 procent meer dan een jaar eerder.

Solvabiliteit

De belangrijke kapitaalbuffer Solvency II pakte met 230 procent lager uit dan verwacht. Een kwartaal eerder stond de indicator, die iets zegt in hoeverre verzekeraars aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, nog op 239 procent. Volgens NN drukken onder meer veranderingen van belastingtarieven, negatieve marktontwikkelingen, het slotdividend en de beëindiging van zogeheten warrant-overeenkomsten dit percentage.