Nieuws/Financieel
3152986
Financieel

Winst Aegon keldert door lasten en tegenwind

Ceo Wynaendts moet forse tegenvaller melden.

Ceo Wynaendts moet forse tegenvaller melden.

Amsterdam - Aegon heeft in de tweede helft van vorig jaar flink minder winst geboekt. Het Nederlandse verzekeringsconcern kampte met tegenwind van ongunstige marktomstandigheden. Ook ging het resultaat omlaag door een eerder aangekondigde juridische schikking in de Verenigde Staten en een boekverlies op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten.

Ceo Wynaendts moet forse tegenvaller melden.

Ceo Wynaendts moet forse tegenvaller melden.

De winst kelderde tot 253 miljoen euro, van bijna 1,5 miljard euro in de tweede helft van het voorgaande jaar. De resultaten worden wel enigszins vertekend door een forse eenmalige meevaller in de vergelijkbare periode van 2017. Die had te maken met de Amerikaanse belastingverlagingen.

Volgens topman Alex Wynaendts was sprake van een uitdagende periode doordat de markten tegen het eind van het jaar flink omlaag gingen. ,,Dit had invloed op het beleggingsrendement van onze klanten en daarmee ook op de resultaten van onze dienstverleningsactiviteiten.''

Dividend

Hij benadrukt dat Aegon wel veel vertrouwen heeft in de toekomst, omdat de sterke kapitaalpositie van het bedrijf volgens hem behouden is gebleven. ,,Daardoor zijn we in staat om het totaaldividend per aandeel met 2 eurocent, ofwel 7 procent, te verhogen ten opzichte van 2017.''

Hoewel analist Robin van der Broek van Mediobanca in de ochtend nog verwachtte dat de verhoging van het dividend genoeg zou kunnen zijn om beleggers ondanks de winstdaling tóch tevreden te stellen, zakte de koers van Aegon bijna 4,5% vlak na de beursopening.

Nieuwe doelstellingen

Het onderliggende resultaat zakte in de laatste zes maanden van het jaar met 8 procent tot ruim 1 miljard euro, vooral door lagere resultaten bij de pensioenactiviteiten in de VS. De zogeheten overige lasten bedroegen alles bij elkaar 581 miljoen euro. Hierin zijn de schikkingskosten en het boekverlies meegenomen.

Aegon heeft tevens nieuwe financiële doelstellingen voor de middellange termijn vastgesteld. Voor de jaren 2019 tot 2021 streeft het bedrijf naar een kapitaalaanwas van 4,1 miljard euro. Aegon mikt erop daarvan 45 tot 55 procent als dividend naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. Het rendement op eigen vermogen bedraagt naar verwachting meer dan 10 procent op jaarbasis.

"Klaar voor een deel van Vivat"

Dit vindt verslaggever Thijs Rösken van de Aegon-cijfers:

Hoewel de flinke winstdaling grotendeels veroorzaakt werd door een eenmalige tegenvaller en een moeizaam beurskwartaal, daalde ook het onderliggende resultaat stevig met 8%. Wel kon Aegon analisten positief verbazen met cijfers die beter uitvielen dan voorspeld, het slotdividend en de solvabiliteit. Maar Aegon is een fonds dat bij enig slecht nieuws doorgaans hard wordt afgestraft op de beurs. Ook nu zullen beleggers dat goede dividendnieuws slechts als doekje voor het bloeden zien.

Volg @thijsrosken op Twitter.