3155371
Financieel

Belegger laat Coca-Cola vallen

Atlanta - Op Wall Street kregen de resultaten van Coca-Cola donderdag een slechte ontvangst. De koers van de frisdrankgigant ging hard onderuit.

Coca-Cola heeft zijn winst het afgelopen jaar aanzienlijk opgevoerd. De frisdrankreus slaagde erin zijn drankjes voor hogere prijzen te slijten en profiteerde van de populariteit van suikervrije frisdrank. Tegelijkertijd stootte het concern meer bottelactiviteiten af, waarop de winstmarges laag zijn.

De operationele winst steeg het voorbije jaar 14 procent tot 8,7 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettoresultaat van 6,4 miljard dollar, meer dan het viervoudige van de winst in 2017. In dat jaar nam een eenmalige belastinglast nog een hap van miljarden dollars uit de winst.

De omzet viel vorig jaar wel een tiende lager uit dan een jaar eerder, op 31,9 miljard dollar. Die daling heeft naast het onderbrengen van bottelactiviteiten bij franchisenemers, ook te maken met ongunstige wisselkoersen. Als de invloeden van desinvesteringen en valutaschommelingen niet worden meegerekend, was er juist sprake van 5 procent groei. Daarbij stegen de verkopen van suikervrije drankjes Coca-Cola Zero Sugar met dubbele cijfers.

Het aandeel Coca-Cola werd vanwege de teleurstellende prognose rond 15.45 uur 7,4 procent teruggeworpen, de sterkste daling in tien jaar.