Nieuws/Financieel
316135410
Financieel

Wolters Kluwer wint op vlakke AEX

Rob de Haas, Conference Chairman van Fund Seminar, luidde de gong om de handelsdag te openen.

Rob de Haas, Conference Chairman van Fund Seminar, luidde de gong om de handelsdag te openen.

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdag met een bescheiden winst gesloten. Beleggers zetten hun zorgen over de wereldeconomie en de handelsoorlog tussen de VS en China even aan de kant. Vooral Wolters Kluwer, Philips en Altice Europe waren in trek op Beursplein 5.

Rob de Haas, Conference Chairman van Fund Seminar, luidde de gong om de handelsdag te openen.

Rob de Haas, Conference Chairman van Fund Seminar, luidde de gong om de handelsdag te openen.

De AEX-index eindigde 0,03% hoger op 574,84 punten. De AMX daalde 0,2% naar 826,25 punten. De koersenborden in Frankfurt (-0,2%) en Parijs (-0,04%) kleurden eveneens rood. Londen zakte 0,5%. De koers van het Britse pond liep op nadat de wekenlange schorsing van het parlement in Londen vanochtend ongrondwettig was verklaard door het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk.

Bij de meeste beleggers groeide het vertrouwen nadat de Amerikaanse minister Steven Mnuchin (Financiën) meldde dat de handelsgesprekken met China begin oktober worden hervat. Dat was een meevaller nadat een Chinese delegatie eind vorige week de beurzen lieten schrikken door een bezoek aan een aantal Amerikaanse landbouwstaten af te zeggen.

Beleggers reageerden vandaag echter nauwelijks op het Ifo-vertrouwenscijfer van Duitse ondernemers. „Het Ifo-cijfer voor september was beter dan verwacht. Maar de verwachting van Duitse ondernemers voor de nabije toekomst viel wat tegen. De Ifo-index bood dus voor ieder wat wils”, zei vermogensstrateeg Simon Wiersma (ING).

Joop van de Groep (Fintessa) sprak van ’verwarrende signalen’ waardoor de beurs moeite had om richting te kiezen. Terwijl er maandag zwakke industriecijfers uit Duitsland kwamen, bood het Ifo-cijfer vandaag een positiever beeld van de economie bij onze oosterburen. „Omdat beleggers moeite hadden om hun richting te bepalen, was het vandaag een beetje vlees noch vis op de beurs”, aldus Van de Groep.

Wiersma constateerde „een licht positieve stemming” onder beleggers. „In de VS blijkt de economische situatie zo slecht nog niet te zijn. En in China gaf de centrale bank aan dat de groei er aardig in zit en dat er niet enorm gestimuleerd hoeft te worden. Europa lijkt nog het meeste last te hebben van de handelsoorlog tussen de VS en China, maar ook hier houdt de centrale bank de geldkraan voorlopig open.”

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,1% tot 0,6% lager. Beleggers op Wall Street zijn de rest van deze week onder meer gespitst op hoe de orders voor duurzame goederen zich in augustus hebben ontwikkeld. Dat cijfer wordt vrijdag bekendgemaakt. „Dat kan een bevestiging geven dat het niet zo slecht gaat met de Amerikaanse economie als een maand geleden werd gevreesd”, aldus beursman Wiersma.

In de AEX was informatieleverancier Wolters Kluwer (+1,5%) de grootste stijger. Zorgtechnologieconcern Philips mocht 1,2% bijschrijven. Ook bierbrouwer Heineken (+1%) lag er positief bij.

KPN won 0,5%. VEB-directeur Paul Koster liet zich in De Financiële Telegraaf kritisch uit over de benoeming van de nieuwe KPN-ceo Dominique Leroy, die in opspraak is geraakt door een transactie in aandelen van haar voormalige werkgever Proximus. KPN kampte trouwens dinsdagmiddag in delen van Noord-Holland met een telefoon- en pinstoring.

Staalfabrikant ArcelorMittal (-1,8%) was de grootste daler onder de hoofdfondsen. Biotechnologiebedrijf Galapagos (-1,5%), vastgoedfonds Unibail (-1,4%) en bankconcern ING (-1,3%) bevonden zich eveneens in de onderste regionen van de AEX. Beurszwaargewicht Royal Dutch Shell werd 0,8% afgewaardeerd in reactie op de lagere olieprijs.

Bij de middelgrote fondsen was Altice Europe de uitblinker met een winst van 5,1%. De kabel- en telecommaatschappij is sinds eind vorig jaar ruim 160% geklommen.

TomTom ging 2,8% achteruit. Het navigatiebedrijf meldde een aandeleninkoopprogramma te overwegen, maar ook andere opties liggen op tafel. Bodemonderzoeker Fugro werd 3% teruggezet.

Smallcapfonds Kas Bank werd 0,4% meer waard. De financieel dienstverlener komt definitief in handen van Crédit Agricole-dochter Caceis en verdwijnt van de Amsterdamse beurs. Na de overname gaat Kas Bank verder als Nederlandse divisie van Caceis. De naam Kas Bank zal hiermee na 213 jaar verdwijnen.

De leverancier van onder andere aluminium ladders Alumexx verloor op de lokale markt 3%, in reactie op tegenvallende halfjaarcijfers.

Wil je vrijdag gratis naar de Beleggersfair in Amsterdam? Meld je dan snel aan.