Financieel/Nieuws
3166505
Nieuws

’Akkoord over herbenoeming KLM-baas’

President-directeur Pieter Elbers van KLM

President-directeur Pieter Elbers van KLM

Amsterdam - Er is een akkoord bereikt over de herbenoeming van president-directeur Pieter Elbers van luchtvaartmaatschappij KLM.

President-directeur Pieter Elbers van KLM

President-directeur Pieter Elbers van KLM

Dat meldt de Franse krant La Tribune zondagochtend. De afgelopen weken woedde er een hevige machtsstrijd tussen KLM en het moederconcern Air France KLM om de herbenoeming van president-directeur Pieter Elbers. De in september aangetreden Benjamin Smith wilde niet meer verder met Elbers, die in een sta-in-de-weg was voor de centralisatieplannen.

Ontkenning

Bronnen bij KLM weerspreken tegenover De Telegraaf dat er sprake zou zijn van ’een akkoord’, het zou het voorstel van het hoofdbestuur betreffen om tot een oplossing te komen. De raad van commissarissen (rvc) van KLM geeft zondagochtend geen commentaar.

Volgens La Tribune blijft de huidige organisatiestructuur intact en zullen Air France en KLM nauwer samenwerken als het gaat om zaken als de verdeling van de vloot. KLM kon zondagochtend nog niet reageren.

Tijd dringt

De tijd dringt, omdat er dinsdag een cruciale vergadering is van het hoofdbestuur van Air France KLM. Men wil voor die tijd de rijen sluiten, ook omdat KLM naar verwachting goed is voor driekwart van het resultaat van de luchtvaartcombinatie.

Woensdag worden de jaarcijfers gepubliceerd. Het hoofdbestuur bespreekt de voordracht van Elbers, waar de rvc van KLM al mee akkoord is. Pas op 25 april wordt er door de aandeelhouders van KLM gestemd over de contractverlenging.

Adjunt-ceo

Elbers wordt samen met Anne Rigail, de bazin van Air France benoemd tot ’adjunct-ceo’, aldus de krant. Aanvankelijk was deze positie de KLM-baas beloofd, maar de in september aangetreden ceo Benjamin Smith van Air France KLM effectueerde deze niet ondanks toezeggingen. Anne-Marie Couderc, de niet-uitvoerende voorzitter van het moederconcern, zou toetreden tot de raad van commissarissen van KLM, in plaats van Ben Smith, aldus La Tribune.

Handtekening

Afgelopen donderdag werden er 25.000 handtekeningen aangeboden van personeel om het aanblijven van Elbers te ondersteunen. Minister Hoekstra (Financiën) zei vrijdag dat de machtsstrijd duizenden banen kan kosten in Nederland.

Bovendien gaat het verzet tegen de herbenoeming van Elbers in tegen eerdere afspraken over de zelfstandige bedrijfsvoering van KLM. Smith wil bijvoorbeeld zelf beslissen over Transavia, waar KLM nu zelf over gaat. Ook ligt de kas-discussie weer op tafel, omdat Air France geen geld heeft en toch nieuwe vliegtuigen wil kopen.

Meer financieel nieuws via je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!