Nieuws/Financieel
316834640
Financieel

Koploper ASMI bezorgt AEX hoger slot

De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten. Beleggers schoven de zorgen over de stijgende inflatie en de coronacrisis even aan de kant. Vooral techfondsen als ASMI en Adyen waren in trek. Laadpalenfabrikant Alfen zat ook flink in de lift.

De AEX-index eindigde 0,3% hoger op 705,01 punten. De AMX steeg 0,6% naar 1055,79 punten. De koersenborden in Londen (+0,2%), Parijs (+0,03%) en Frankfurt (+0,1%) bleven dichtbij de slotstanden van maandag.

Vermogensbeheerder Richard Abma (OHV) schreef de goede stemming in Europa allereerst toe aan de mooie plussen in Azië vanochtend. „Het helpt dat het aantal nieuwe uitbraken daar lijkt mee te vallen. Zelf denk ik dat de beurzen nieuwe toppen kunnen neerzetten.”

Dat moet volgens Abma dan vooral van waardeaandelen komen. „Toekomstige winsten moeten tegen hogere rentes contant worden gemaakt en daar hebben vooral technologieaandelen last van. Veel Europese waardeaandelen zijn daarentegen goedkoop en een stijging van de lange rentes is alleen maar goed voor banken en verzekeraars. Ik denk dat de 10-jaarsrentes eind dit jaar zullen stijgen tot boven 2% in de VS en boven 0,5% in Duitsland en Nederland.”

De Amerikaanse beurzen kwamen vanmiddag verdeeld uit de startblokken. Winkelgigant Walmart blonk uit op Wall Street na meevallende kwartaalcijfers.

In de AEX stond chiptoeleverancier ASMI bovenin met een plus van 4,3%. Betalingsdienstverlener Adyen werd 3,3% hoger verhandeld.

Unibail-Rodamco-Westfield klom 0,3%. Het winkelvastgoedfonds plaatste obligaties ter waarde van €1,25 miljard.

Heineken pluste 0,1%. De bierbrouwer overweegt de Zuid-Afrikaanse producent van wijnen en sterkere alcoholische dranken Distell over te nemen.

Staalgigant ArcelorMittal (-1%) was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Levensmiddelenreus Unilever leverde 0,7% in.

De in de AMX opgenomen laadpalenfabrikant Alfen schoot 9,5% omhoog, na door de Duitse zakenbank Berenberg op de kooplijst te zijn geplaatst. PostNL werd 4,8% meer waard.

Basic-Fit steeg 1,9%. De sportscholen in Nederland mogen vanaf woensdag weer open. Dat twee ondernemende broers een rechtszaak hebben aangespannen tegen de fitnessketen, lijkt beleggers niet te deren.

Biotechnologiebedrijf Galapagos viel met een verlies van 2,3% negatief op. Douwe Egberts-moeder JDE Peet’s gaf 1,7% prijs.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.