Nieuws/Financieel
3172513
Financieel

Aanleg ov-lijn moet van rechter toch naar BAM

Arnhem - ProRail moet de opdracht voor de aanleg van een ov-lijn tussen Hilversum en Huizen alsnog aan bouwbedrijf BAM geven. De spoorbeheerder gunde de klus na een openbare aanbesteding aan een bouwcombinatie met VolkerWessels. Na hoger beroep van BAM oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat die beslissing op basis van een verkeerde beoordelingsmethode is genomen.

Het gaat om een speciale snelle busverbinding om de regio 't Gooi beter aan te sluiten op het spoorwegnet. De kwestie draait om de scores die BAM en de concurrerende bouwcombinatie behaalden voor het beperken van overlast. Dit kan op twee manieren worden bepaald.

Bij de ene methode komt een team van experts tot een consensus. Daarbij zou de bouwcombinatie van VolkerWessels als winnaar uit de bus komen. Maar het is ook mogelijk de score puur rekenkundig te bepalen. Dan zou BAM de meest geschikte bouwer voor de lijn zijn.

Het hof oordeelt nu dat de rekenkundige manier de juiste is, omdat dit zou volgen uit de zogeheten inschrijvingsleidraad. Dat is het document waarin ProRail zijn eisen voor de aanleg van de ov-lijn uit de doeken heeft gedaan.