Nieuws/Financieel
3177539
Financieel

Nederlander moet Smith dulden in RvC

KLM-baas Pieter Elbers mag blijven

Pieter Elbers.

Pieter Elbers.

AMSTERDAM - President-directeur Pieter Elbers van KLM blijft aan, maar moet Benjamin Smith, ceo van moederbedrijf Air France-KLM, voortaan dulden in de raad van commissarissen.

Pieter Elbers.

Pieter Elbers.

Dat maakte Air France KLM dinsdagavond bekend. Hiermee doet het het bestuur van KLM een belangrijke knieval voor een verlenging van de termijn van de succesvolle president-directeur.

Smith neemt plaats in de rvc van KLM, waar Elbers toetreedt tot een nieuw directie-comité als adjunct-ceo. Ook Air France-baas Anne Rigail zit daar in, net als financieel directeur Frederic Gagey. Deze spaghetti aan dubbelfuncties moet opleveren dat de ’lijnen’ korter worden tussen de verschillende bestuurslagen.

Volgens een bron bij de raad van commissarissen is er nog sprake van werkbare situatie tussen Elbers en Smith. „Iedereen heeft er een streep onder gezet en gaat nu verder met de toekomst van het bedrijf.”

’Nu vooruit’

De herbenoeming van Elbers leek aanvankelijk geen problemen op te leveren. Afgelopen herfst was de afspraak echter dat Elbers deze bij KLM zou krijgen zonder toezeggingen. Ook zou hij benoemd worden tot tweede man van de luchtvaartcombinatie. Toen duidelijk werd dat Smith niet in de rvc van KLM kon plaatsnemen, kreeg Elbers de boodschap dat zijn contract bij KLM helemaal niet verlengd zou worden.

„Elbers heeft de situatie rondom zijn herbenoeming onderschat. Hij heeft teveel gevaren op zijn raad van commissarissen. Als marinier zou je toch altijd achterom moeten kijken”, zegt een bron.

„Hopelijk zal de storm nu snel overwaaien”, zegt de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers in een reactie. „Hiermee kan de discussie weer gaan over wat echt belangrijk is: wat de exacte plannen zijn vanuit de holding over de positie en aansturing van KLM.”

Politiek spel

Er is dinsdag de hele middag nog vergadering geweest over het lot van president-directeur Pieter Elbers van KLM. Zijn herbenoeming, die eind vorig jaar nog geen enkel probleem leek, is een discussiepunt geworden toen zijn Franse eindbaas Benjamin Smith begin dit jaar aangaf niet met hem verder te willen.

Wat een herbenoeming zonder enige condities zou zijn, is onderwerp geworden van een politiek spel. De 19-koppige raad van bestuur van moederbedrijf Air France KLM wordt gedomineerd door Fransen. Er zitten vijf Nederlanders in: Hans Smits, die ook voorzitter is van de raad van commissarissen van KLM, Aegon-baas Alex Wynaendts, oud-Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer, Leni Broeren en purser Mathi Bouts van KLM.

De afgelopen weken was er veel tumult rond de positie van Elbers. Binnen het Nederlandse KLM wordt hij op handen gedragen: medewerkers voerden actie voor zijn aanblijven en ook ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen meldden zich in de twist met een ’intensief gesprek’ met topman Ben Smith van Air France-KLM.

Meer financieel nieuws via je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.