Nieuws/Financieel
3179804
Financieel

KLM presteert weer beter dan Air France

Parijs - Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde duidelijk beter dan zijn Franse zuster Air France.

KLM, waar topman Pieter Elbers mag opgaan voor een nieuwe termijn, sloot het boekjaar af met een operationele winst van bijna 1,1 miljard euro.

Daarmee presteerde de maatschappij iets minder dan een jaar eerder. Bij Air France was sprake van een operationele winst van 266 miljoen euro, waarmee in vergelijking met een jaar eerder bijna 600 miljoen euro minder werd verdiend.

Financieel directeur Frédéric Gagey sprak in een toelichting op resultaten van een „opvallend goed resultaat” voor KLM. De stakingen die Air France met de nodige kosten opzadelde noemde hij een vervelende herinnering uit het verleden. Het totale operationele resultaat van 1,3 miljard euro betekende een daling van 591 miljoen euro op jaarbasis. Onder de streep resteerde een bedrag van 409 miljoen euro. Stakingen zorgden voor een kostenpost van 355 miljoen euro.

"Verschil tussen KLM en Air France is genant"

Dit vindt DFT-verslaggever Yteke de Jong:

„De grote uitdaging voor Air France KLM is om de de tering naar de nering te zetten, allereerst Air France. Het verschil in prestatie met KLM is genant te noemen. Waar KLM een brutobedrijfsresultaat van een miljard in de boeken zette, komt Air France aanzetten met een resultaat van €266 miljoen. Zelfs zonder het effect van de staking van vorig jaar, blijft Air France de brekebeen naast KLM en andere concurrenten zoals het Britse IAG of Lufthansa. De kosten gaan echter dit jaar omhoog, de verwachting is dat er dit jaar €650 miljoen meer aan brandstof wordt uitgegeven.”

Volg @ytekedejong op Twitter

Minder eerste kwartaal

De brandstofrekening viel met krap 5 miljard euro een slordige 451 miljoen euro hoger uit. Dit jaar wordt een verder stijging van de tankbon verwacht. Verder viel de groei van Transavia op. De prijsvechter verwelkomde ruim 7 procent meer passagiers, wat zich ook financieel positief doorvertaalde.

De totale passagiersgroei van Air France-KLM was bijna 3 procent tot 101,5 miljoen reizigers. De omzet van het concern viel met ruim 26,5 miljard euro circa 2,5 procent hoger uit. De loonakkoorden met onder meer personeel van Air France zadelden het bedrijf op met 1,8 procent hogere personeelskosten.

KLM verdient het grote geld, maar Air France vindt zichzelf het ’premium merk’

KLM verdient het grote geld, maar Air France vindt zichzelf het ’premium merk’

In het lopende kwartaal gaat Air France-KLM uit van een minder resultaat dan in het eerste kwart van vorig jaar. Gagey baseerde zich onder meer op de ticketverkoop die wat achterbleef. Voor de maanden mei en juni lopen de verkopen juist beter dan een jaar eerder, zo gaf hij aan. Verder rekent Air France-KLM op een verdere stijging van de brandstofrekening.