Financieel/Geld
3182750
Geld

’Verpleegkundigen UWV strooiden met levenslange uitkeringen’

Amsterdam (DFT) - Om de enorme wachtlijst versneld weg te werken, zou uitkeringsinstantie UWV dossiers van ’zieken’ hebben laten beoordelen door verpleegkundigen, hoewel dat door een keuringsarts hoort te gebeuren. Daarbij zou in korte tijd minstens 1900 mensen een levenslange uitkering zijn toegekend.

Dat stelt RTL Nieuws, die daarvoor sprak met een klokkenluider en deskundigen.

Het UWV beoordeelt in welke mate mensen in staat zijn tot werk zijn en hoeveel uitkering ze krijgen. De dienst zou daarbij een achterstand hebben van 30.000 dossiers, mede door gebrek aan keuringsartsen.

Volgens RTL Nieuws heeft het UWV eind vorig jaar een team van vijftien verpleegkundigen ingezet, hoewel die onbevoegd zijn om zelfstandig tot oordelen te komen. UWV stelt dat zij 2255 dossiers beoordeelden, waaruit de bovengenoemde 1900 uitkeringen voortvloeiden.

’Handtekening gekopieerd’

Een bron van RTL Nieuws stelt echter dat het er „vijf- tot zesduizend” waren, die in enkele weken werden weggewerkt. Daarbij zou de handtekening van de verantwoordelijke arts zijn gekopieerd.

Volgens het UWV is er niets aan de hand en hebben de verpleegkundigen onder verantwoordelijkheid van de keuringsarts gewerkt, terwijl er bovendien „extra kwaliteitscontroles” waren.

De beroepsvereniging van verzekeringsartsen stelt echter dat in „een verdacht hoog” percentage van de dossiers een levenslange uitkering is toegekend.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!