Nieuws/Financieel
3189030
Financieel

Nike-schoen ’ontploft’ in topduel

Amsterdam (DFT) - Sportmerk Nike is voor het oog van de wereld keihard onderuit gegaan. Sterspeler Zion ’The Lion’ Williamson kermde al na 1 minuut spelen van de pijn, nadat zijn schoen leek te ontploffen.

Williamson (18), door fans en sportanalisten al vroeg tot The Next Big Thing gedoopt, startte tijdens de topwedstrijd in de college-serie tussen Duke en de University North Carolina een aanval, zwikte door zijn Nike PG 2.5-model en zakte ineen.

De Blue Devils-ster, die nu al de opvolger van superster LeBron James wordt genoemd, greep direct naar zijn pijnlijke rechterknie. Fans waaronder oud-president Barack Obama en filmmaker Spike Lee hielden hun adem in; de zaal vreesde voor het einde aan een carrière. Williamson staat in belangstelling bij alle grote clubs in de NBA-league.

"Blamage voor sponsor Nike"

De oorzaak: Williams’ voet scheurde bij het afzetten dwars door de Nikeschoen heen, die daarop uiteen leek te knallen.

Het was uiterst pijnlijk voor sponsor Nike dat het incident van alle kanten werd gefilmd. Duke tekende vier jaar geleden een contract van twaalf jaar met Nike, die hem al die tijd exclusief alle kleding en schoenen blijft leveren.

Williamson, tot nu toe de tweede beste schutter in de competitie met gemiddeld 22,4 punten per wedstrijd, verdween strompelend van het veld. De topwedstrijd stond daarna toch in het licht van de ’schoenenblunder’.

Williamson keerde niet terug in de wedstrijd waarvoor sommigen volgens Amerikaanse media tot $9000 per kaartje hadden neergeteld. De blessure bleek na afloop mee te vallen.

"Dat zou nooit gebeurd zijn met Puma’s"

Puma reageerde direct na het Nike-indicent gevat op social media: Williamson kon direct overstappen als hij wilde. „Dat zou nooit gebeurd zijn met Puma’s”, twitterde de concurrent fijntjes.

Nike meldde „uiteraard zeer bezorgd te zijn” over de 2,01 meter lange, 129 kilo zware speler uit North Carolina. Het merk tweette Zion „voorspoedig herstel te wensen.”

Volgens de grootmacht uit Oregon was het uitscheuren „een uitzondering”. Maar de Zion-kwestie wordt volgens basketbalanalisten bij Nike tot op de bodem uitgezocht.

Misser

De PG 2.5-verkopen, het consumentenmodel gaat in de winkel tegen $110 per paar weg, kunnen desastreus tegenvallen.

Bovendien heeft Williamson dit jaar tien verschillende Nike-modellen tijdens wedstrijden gedragen. Waaronder het paradepaardje Adapt BB, dat zijn veters automatisch strikt.

Obama toonde zich sportief en wenste de ’uitstekende’ Williamson na afloop het allerbeste toe.

De koers van het aandeel Nike zakte donderdag direct 1,7% weg. De beursnotering van zijn concurrent Under Armour ging juist 1,5% omhoog.

Amerikaanse wedkantoren gaven alle gokkers die rekenden op winst van het team van Williamson hun geld terug vanwege het uitvallen van de ster. Met Zion The Lion erbij, zo was de redenering, had zijn team uiteraard gewonnen.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!