Nieuws/Financieel
3190498
Financieel

Unilever-belager Kraft Heinz stort in elkaar op beurs

Amsterdam (DFT) - Levensmiddelenproducent Kraft Heinz, dat in 2017 Unilever probeerde te kopen, is op Wall Street en de Duitse beurs 20% gezakt. Het conglomeraat is aangeklaagd door zijn Amerikaanse toezichthouder. Een dagvaarding ligt op zijn mat.

Kraft Heinz meldde donderdag in totaal drie grote problemen. De voedingsreus gaat ’niet-strategische’ onderdelen afstoten om zijn schuldenlast van $30 miljard te verlagen.

Beurswaakhond SEC ging door zijn boekhouding. Kraft Heinz bevestigde in oktober al door deze toezichthouder te zijn geconfronteerd met een dagvaarding over „grondslagen voor financiële verslaggeving, procedures en interne controles.” Die gaan over zijn inkopen en overeenkomsten met zijn verkopers.

Het zou volgens de top in Pittsburgh om relatief kleine problemen gaan, maar het onderzoek van de Securities and Exchange Commission loopt nog.

Maar bovendien sneed Kraft Heinz, na het slechte jaar 2016, in zijn dividend en meldde het forse afschrijvingen ter waarde van $15 miljard.

De kwartaalcijfers die de producent met $26 miljard jaaromzet en $58 miljard beurswaarde presenteerde bleven eveneens sterk achter bij de verwachtingen.

Tik voor Buffett

De omzet van het bedrijf steeg met 0,7% tot $ 6,9 miljard. Zijn nettoverlies werd grotendeels veroorzaakt door een waardevermindering van $ 15,4 miljard vanwege een aanpassing van de goodwill. In de grijze nabeurshandel ging het aandeel daarop even met een vijfde terug. Voorbeurs stond het 0,2% in de min.

Vanmiddag wordt een stevige afstraffing verwacht op Wall Street. Het Dow Jones-fonds verloor $50 miljard aan beurswaarde sinds de overnamepoging van Unilever in 2017.

Analist Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer verwacht geen grote koersreactie voor Unilever. „Er zal opluchting bij beleggers in Unilever zijn; dat Kraft Heinz zal het nu zeker niet meer kunnen overnemen.”

De tegenvallers zijn een tik voor het imago. Kraft Heinz geldt als degelijke waarde voor Amerikaanse particuliere beleggers.

De problemen bij de Amerikaanse voedingsproducent zijn een zware tegenvaller voor investeerder Warren Buffett’s Berkshire Hathaway – dat 26,7% belang in Kraft Heinz heeft – en 3G Capital (22,1% belang). Zij steunden in 2017 het onverwachte bod op het Brits-Nederlandse Unilever, dat verre van efficiënt zou werken.

Ander koopgedrag

Dat bod van rond $130 miljard leidde in Rotterdam tot schrik en een snelle afwijzing, deels uit vrees voor de reputatie van 3G Capital dat een reputatie van een forse saneerder heeft.

Kraft Heinz, in 2015 zelf voortgekomen uit een fusie tussen Kraft Foods en Heinz, trok het bod daarna snel in. Unilever maakte daarna een efficiencyslag.

Donderdag meldde Unilever vooral in opkomende markten snel meer marge te kunnen boeken, Kraft Heinz-topman Hees bevestigde in de avond dat aan de kostensynergie bij zijn fusiebedrijf een einde begint te komen.

Analisten zien bij de Amerikanen een onderliggend probleem in de cijfers en in de afwaarderingen bij de vleesverwerker Oscar Mayer.

Dat Kraft Heinz hier zijn verlies pakt, zou de bevestiging betekenen van de ontwikkeling dat Amerikaanse consumenten gezondere producten verkiezen en zijn fameuze Mac & Cheese vaker laten liggen.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!