Nieuws/Financieel
3192519
Financieel

Beurs: AEX trapt met rem Unilever naar kleine winst

Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis, luidde ter ere van het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw de gong.

Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis, luidde ter ere van het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw de gong.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs kabbelde vrijdag met een kleine winst over de streep. Beleggers keken reikhalzend uit naar mededelingen over de voortgang van de handelsbesprekingen tussen Amerika en China. Bij de hoofdfondsen namen DSM en ASML het voortouw. Unilever zette eem rem op de AEX. In de Midkap was de hoofdrol weggelegd voor ASMI.

Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis, luidde ter ere van het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw de gong.

Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis, luidde ter ere van het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw de gong.

De AEX eindigde 0,2% hoger op 541,37. Eerder op de dag werd met 543,03 punten tussentijds het hoogste niveau sinds begin oktober vorig jaar aangescherpt. De AMX klom 1% naar 769,77 punten.

Elders in Europa wonnen de meeste beursgraadmeters ook licht terrein. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 stegen beide 0,3%.

Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger, benadrukt dat er nog steeds hoopgevende signalen zijn dat de handelsgesprekken tussen Amerika en China de goede kant opgaan. Later vandaag zal er op het Witte Huis verslag worden uitgebracht over de voortgang van de besprekingen die deze week in Washington hebben plaatsgevonden.

Zwanenburg gaat er van uit er na de bijna rechte lijn omhoog van de aandelenmarkten sinds begin van dit jaar een consolidatiefase zal intreden. „Ik verwacht in ieder geval geen stevige terugval van de koersen, tenzij er onverwachtse onzekerheden naar de voorgrond komen. De vrees voor een wereldwijde recessie is echter niet meer in beeld. Verder zal pas na de zomer meer duidelijkheid komen of de economie in de Amerika gaat doorstomen of niet.” Zijn voorkeur gaat vooral uit naar bedrijven actief in de software-sector. „Deze fondsen zullen profiteren van de grote investeringen die nog nodig zijn om de efficiency in het bedrijfsleven te verhogen.”

In de AEX boekte de cyclische staalgigant ArcelorMittal een winst van 1,1%. DSM was in goede doen en kreeg er 1,4% bij. ING pluste 1,2%. Volgens Bloomberg heeft een onderdeel bij het bankconcern zijn volledige belang in een Indiase bank van de hand gedaan. ASML hield de wind in de rug en dikte 1,6% aan.

De tegenvaller bij Kraft Heinz sleepte zwaargewicht Unilever 1,4% mee omlaag. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield zakte 1%, na door ING van de kooplijst te zijn gehaald.

Galapagos daalde 1,1%. Het biotechnologiebedrijf kwam donderdagavond laat met meevallende jaarcijfers naar buiten, maar moet volgend jaar flink gaan investeren.

Bij de middelgrote fondsen maakte ASMI een koerssprong van bijna 12%. Zowel de omzet als de orderstroom bereikte in het vierde kwartaal van 2018 een record. De toeleverancier aan de chipsector kondigde ook een stevige dividendverhoging aan. Gespecialiseerd metalenconcern AMG zat ook in de voorhoede met een vooruitgang van 2,6%.

Smallcap Alfen dook 6,3% omlaag, na door ABN Amro van de kooplijst te zijn gehaald. De laadpalenfabrikant kwam woensdag met een tegenvallend jaarresultaat naar buiten.

Op de lokale markt knalde Esperite maar liefst 32,6% omhoog, op het enthousiasme bij beleggers dat een Pools bedrijf zijn stamceltak waarschijnlijk voor €10 miljoen gaat overnemen.

HAL werd 0,5% meer waard. KBC heeft de investeringsmaatschappij op de kooplijst geplaatst.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.