Nieuws/Financieel
31942528
Financieel

Op de beursvloer

Prachtige rit AEX achterop bij Unilever

De AEX liet woensdag een rooskleurig beeld zien met een opwaartse doorbraak tot ruim boven de grens van 550 punten Beleggers keerden over de gehele linie terug na de verzwakking van de koersen een dag eerder. Vooral Unilever nam bij de hoofdfondsen het voortouw. Galapagos viel eveneens in de smaak.

De AEX-index raakte steeds beter op dreef en eindigde met 2,1% winst bij een stand van 552,05 punten. De AMX koerste 1,3% hoger naar 799,71 punten.

Elders in Europa waren de beurzen ook opgewekt. De Duitse DAX-index en de Franse CAC 40 wonnen tot 2,1%.

Domper vaccin

Farmabedrijf AstraZeneca (+0,5%) en de Universiteit van Oxford zorgden voorbeurs nog voor ophef: ze onderbraken de ontwikkeling van hun coronavaccin, nadat bij een proefpersoon een onverklaarbare ziekte werd geconstateerd. Maar markten trokken snel weer aan, toen de Britse minister van Gezondheidszorg Matt Hancock meldde dat dit „geen grote terugslag” betekende.

Volgens Richard Abma, vermogensbeheerder bij OHV, werd de stevige opleving van de koersen in de hand gewerkt vanwege de hoop op extra stimulering door de Europese centrale bank (ECB) die morgen het rentebesluit bekendmaakt. „De dure euro is een doorn in het oog bij de ECB. Ook de negatieve inflatie in de eurozone is een bron van zorg. De kans is daarom aanzwezig dat ECB-president Christine Lagarde in de toelichting zal gaan hinten op een verdere kwantitatieve verruiming.”

Daarnaast wijst hij er op dat de omvangrijke fiscale stimulering van overheden een steun onder de koersen legt. „Het is vooral wachten tot er een coranavaccin komt en de economische activiteiten weer gaan normaliseren. We zullen de komende tijd naar verwachting nog wel meer dips in de markt zien mede vanwege de lage handelsvolumes, maar dat zal door beleggers waarschijnlijk worden gezien als een koopmoment. De zeer lage rente speelt daar een grote rol bij. ”

Het opdrogen van de recente verkoopgolf bij techfondsen op Wall Street wakkerde eveneens de risicobereidheid bij beleggers aan. Zo werd onder meer autofabrikant Tesla na de duikvlucht van een dag eerder weer omarmd. Cees Smit, handelaar bij Today’s, benadrukt dat beleggers weer in de markt stappen na de bedrukte gang van zaken op dinsdag. Hij wijst er op dat ondanks de op- en neergaande beweging sinds eind vorige week de neerwaartse risico’s de overhand hebben gekregen. „Vooral de tegenslag bij het veelbelovende coronavaccin van AstraZeneca is zorgwekkend. Daarnaast lijkt de techrally op zijn laatste benen te lopen en staat de Brexit die lange tijd voor de lief is genomen weer in de aandacht. De opleving van de coronabesmettingen in veel landen is verder nadelig voor de komende productiecijfers. Bovendien ligt Trump weer aardig in de clinch met China.”

KPN en Shell omarmd

In de geheel groengekleurde AEX boekte KPN 2,8% koerswinst. Daarmee ging het telecomconcern in de slipstream mee met de goede gang van zaken bij Europese branchgenoten. Verzekeraar Aegon had ook een mooie dag en kreeg er 3,1% bij. Galapagos dat vorige maand nog hard werd geraakt, ging aan kop. De koers van het biotechfonds liep 5% op.

Olie- en gasconcern Shell was aardig in herstel met een plus van 1,7% na de deal met het Amerikaanse Kosmos Energy over overname van diens belangen in exploratieprojecten voor $100 miljoen. De opverende olieprijs tot boven de $40 per vat hielp ook mee.

Zwaargewicht Unilever sprintte 3,8% vooruit. De voeding- en wasmiddelenleverancier meldde voldoende steun te verwachten van zijn aandeelhouders om het concern een volledig Britse structuur te geven. Eind deze maand staat de stemming bij de Nederlandse aandeelhouders op het programma.

Ook de techfondsen lieten een opleving zien. ASML dikte 2,5% aan. Voor Adyen hadden beleggers 2,3% meer over.

Wolters Kluwer steeg 2,9%. De informatieleverancier verkoopt het onderdeel ComplyTrack, dat zich bezighoudt met oplossingen en risicobeheer in de gezondheidszorg, aan leverancier van cloudoplossingen Symplr.

Vopak tankt winst

Bij de middelgrote fondsen zat tankopslagbedrijf Vopak (+1,5%) aardig in de lift. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties hield de koppositie stevig in handen met een koerssprong van 7,4%.

Basic-Fit daarentegen raakte 1,4% kwijt ondanks dat Pelham Capital zijn belang tot 5,06% uitbreidde in de fitnessketen.

Accell, de holding met een dertigtal fietsenmerken als Batavus, Sparta en Koga, steeg 4,2%. Het kreeg een koopavies van ING, bij een koersdoel van €30. Bouwbedrijf Heijmans voegde 6,2% toe aan het vorige slot.

We strompelen van crisis naar crisis en dat komt door de euro, zegt DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.