Nieuws/Financieel
3204256
Financieel

Miljardenverlies

Buffett: ’Kraft Heinz was een misser’

Amsterdam (DFT) - Heeft ’superbelegger’ zijn magie verloren? „Ik zat er ernaast, op meerdere manieren”, erkende het ’Orakel van Omaha’ maandag na de koersdreun voor voedingsmiddelenbedrijf Kraft Heinz: in een dag verloor hij $4,3 miljard. Hij schrijft $15 miljard af.

Buffett is grootaandeelhouder in Kraft Heinz. Het aandeel zakte vorige week 25%. Dat is een domper: Kraft Heinz is de grootste belegging van zijn fonds, 27% van het totaal van Berkshire Hathaway, met $496 marktwaarde en vorig jaar $247 miljard omzet.

Deze voedingsreus Kraft Heinz meldde onverwacht $15,4 miljard aan afschrijvingen en afnemende inkomsten uit traditionele kassaknallers zoals zijn Mac & Cheese, die consumenten te ongezond vinden en inruilen voor gezondere maaltijden.

"We hebben teveel betaald"

„We hebben teveel betaald voor Kraft Heinz”, bevestigde de oprichter van het beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, en redder van enkele banken op Wall Street tijdens de kredietcrisis. Privé is Buffett goed voor $85 miljard aan vermogen.

De honkvaste belegger uit Nebraska - die zelden een belang verkoopt - houdt evengoed vast aan Kraft Heinz, dat het Brits-Nederlandse Unilever in 2017 vergeefs probeerde over te nemen. Maar hij koopt geen aandelen Kraft Heinz meer bij, nuanceerde hij, „omdat het dat als zodanig niet waard is.”

Fundamenteel vindt hij de consumentenmerken minder goed in staat zijn om prijzen te zetten.

Zonnig

Als vanouds hangen beleggers aan zijn lippen als hij investeringskansen aangeeft. Zo verraste hij Wall Street door miljarden te beleggen in spoorlijnen, een dood gewaande investering.

De groei van de Amerikaanse en wereldeconomie ziet de grote particuliere investeerder overigens zonnig in, zo blikte hij bij zakenzender CNBC vooruit. Net zoals hij optimistisch is over de toekomst van elektrisch rijden.

Buffett zit nog steeds fors in Apple. Dat aandeel kreeg het zwaar te verduren. Daarvan heeft hij nog nooit een aandeel verkocht, stelde hij op CNBC. Futures voor Kraft Heinz stonden maandagmiddag licht in de plus.

Zijn belang in softwarebedrijf Oracle nam fors af, Buffett stelde het bedrijf niet goed te begrijpen.

Meer financieel nieuws via je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!