Financieel/Geld
3208356
Geld

Terechte bijstandskorting na conflict om baard

Niet de man uit het verhaal.

Niet de man uit het verhaal.

UTRECHT(DFT) - Een man die uit geloofsovertuiging weigerde mee te doen aan een opleiding tot asbestverwijderaar omdat hij dan gladgeschoren moest zijn, is terecht gekort op zijn uitkering. De Centrale Raad van Beroep in Utrecht heeft bepaald dat de man door zijn weigering een onnodige druk op de publieke middelen legde.

Niet de man uit het verhaal.

Niet de man uit het verhaal.

Voor de opleiding met baangarantie tot asbestverwijderaar zou de man gladgeschoren moeten zijn om een veiligheidsmasker te kunnen dragen. Dat wilde de bebaarde man niet.

De Raad oordeelde dat het dragen van een baard onder de vrijheid van godsdienst valt. Maar in dit geval had de gemeente Amersfoort een geldige reden om inbreuk te maken op dit recht.

Bij het verwijderen van asbest is het dragen van een masker vanwege de gezondheidsrisico’s een wettelijk vastgelegde verplichting.

„Daarom is in dit geval de inbreuk op de vrijheid van godsdienst toegestaan”, aldus de Raad. Bovendien ging het om een opleiding met baangarantie en dus een uitgelezen kans op betaald werk voor de man die weinig andere kansen had een baan te vinden.

Vrijdaggebed

In een andere zaak moest de Raad ook beslissen of een inbreuk gemaakt mocht worden op de vrijheid van godsdienst. Hier ging het om een man die niet op vrijdagmiddag in een kringloopwinkel wilde werken, omdat hij dan naar de moskee wilde voor het vrijdaggebed. Daarop had de gemeente zijn bijstandsuitkering gekort.

De man kreeg gelijk. De gemeente had volgens de Raad geen geldige redenen om zijn bijstand te verlagen, aangezien de man ook anders ingeroosterd had kunnen worden. Daarom was er geen noodzaak om zijn vrijheid van godsdienst in te perken. zo luidde het oordeel.

Meer van zulk nieuws in je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.