Nieuws/Financieel
3209776
Financieel

Paniek bij OPEC: Belegger stapt uit olie

Amsterdam (DFT) - De olieprijs mag wat met tientjes tegelijk stijgen of dalen, oliekartel OPEC maakt zich veel meer zorgen over beleggers die afscheid nemen van de vervuilende olieproductie. „Beleggers haken af.”

Dat de topman van ’s werelds grootste olieconcern Saudi Aramco spreekt over een „waarderingscrisis”, baart analisten zorgen. Amin Nasser meldde in Londen dat een groeiend aantal investeerders, beleidsmakers en toezichthouders zich van olie afkeren.

Duurzamere productie zoals wind- en zonne-energie is hipper en krijgt meer dollars toebedeeld. De oliesector bevindt zich in „een crisis van misvattingen”, aldus Nasser.

„Er is een groeiend, zorgwekkend geloof onder beleidsmakers en toezichthouders, investeerders en niet-overheidsinstellingen dat wij een sector met geen of nauwelijks toekomst zouden zijn”, verwoordde hij dinsdag het sentiment onder investeerders.

Tijdens de bijeenkomst van leiders in Davos vorige maand hoorde Nasser dat oliewinning binnen vijf jaar aan haar einde zou zijn.

Koers in gevaar

Voor Saudi-Aramco is deze trend meer dan voor andere oliebedrijven een bedreiging, reageren analisten: het concern wil naar de beurs, voor minimaal 5% van de aandelen, en hoopt op oploop van olieprijzen om een gunstige notering af te dwingen.

Saudi Aramco produceert momenteel naar eigen zeggen tien miljoen vaten per dag. Dat is onder het niveau van vorig jaar en zet met minder productie druk op de prijs van ruwe olie.

President Trump deed vorige week een dringende oproep aan oliekartel OPEC om de prijzen niet op te drijven. Tot nu toe heeft dat weinig effect: dinsdag steeg Brentolie met nog eens 0,8% naar $65,25 per vat.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!