Nieuws/Financieel
3211559
Financieel

Tesla-baas moet uitleg geven over gedrag op Twitter

Tesla-topman Elon Musk

Tesla-topman Elon Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk heeft tot 11 maart om kort tekst en uitleg te geven over zijn recente gedrag op Twitter. Dat heeft een Amerikaanse rechter gezegd naar aanleiding van een klacht van de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC). Die vindt dat de topman van de elektrische autobouwer de voorwaarden van een vorig jaar gesloten schikking heeft geschonden.

Tesla-topman Elon Musk

Tesla-topman Elon Musk

Musk veroorzaakte vorig jaar voor veel ophef met een tweet waarin hij ten onrechte beweerde dat Tesla van de beurs zou worden gehaald. Het bericht, waarin hij bovendien stelde dat de financiering rond was, leverde hem een boete bij beurswaakhond SEC op wegens misleiding van beleggers. Ook moest hij zijn functie als voorzitter van Tesla opgeven.

Te rooskleurige prognose

Recent ging hij weer de mist in met Twitter. De topman was deze keer te snel met het versturen van een bericht op het sociale medium. Daardoor stond een tijdlang een te rooskleurige prognose voor het aantal geproduceerde elektrische auto's van het merk online. In de eerste tweet, die pas na enkele uren werd geschrapt, schreef Musk dat Tesla dit jaar 500.000 auto's zal afleveren. Dat terwijl het bedrijf in eerdere presentaties voor beleggers nog van 400.000 exemplaren in 2019 sprak.

De SEC heeft in zijn klacht bij de rechter nog niet aangegeven wat de straf van Musk precies zou moeten zijn. Maar vorig jaar eiste de toezichthouder al eens dat Musk zou moeten opstappen als topman bij Tesla. Dat werd toen voorkomen met de schikking, maar kenners vrezen dat Musk er nu toch aan zal moeten geloven. Zelf reageerde de autobaas laconiek en wederom omstreden. ,,Er is iets kapot aan het SEC-toezicht'' schreef hij op Twitter.

Toestemming

Bij de schikking afgelopen oktober werd afgesproken dat Musk vooraf toestemming moet krijgen voor tweets die van belang zijn voor aandeelhouders. Daarvoor heeft Tesla zelfs een comité opgericht. Voor de bewuste tweet werd echter vooraf geen goedkeuring gevraagd, constateerde de SEC, volgens het bedrijf omdat dit niet nodig was. Hoewel foutief, was de tweet gebaseerd op openbare informatie uit gesprekken met analisten. Musk zei dinsdag tevens op Twitter dat de SEC ,,was vergeten'' dat transcript te lezen. ,,Hoe gênant ...", aldus Musk.