Nieuws/Financieel
32168256
Financieel

'Goede prestatie' DSM ondanks omzet- en winstdaling

Heerlen - DSM heeft een lastig jaar achter de rug. De omzet en het bedrijfsresultaat bleven iets achter, omdat het tijdelijke voordeel van hogere vitamineprijzen wegviel en het speciaalchemieconcern tegenwind ondervindt van een moelijke markt. Het concern spreekt echter nog steeds van een ’goede prestatie’.

Daarmee neemt Feike Sijbesma na dertien jaar in stijl afscheid als topman van DSM. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op €1,7 miljard. Dat was in 2018 nog €1,8 miljard. Toen profiteerde DSM echter nog van een brand in de vitaminefabriek van BASF. Zonder dit vitamine-effect steeg het bedrijfsresultaat 10% ten opzichte van 2018. De Nettowinst was met €764 miljoen net iets hoger dan verwacht.

Qua omzet moest het speciaalchemiebedrijf wel een veer laten. Die daalde van €9,3 miljard in 2018 tot €9 miljard afgelopen jaar. Marktvorsers gingen uit van €9,1 miljard. Drijvende kracht is de voedingstak Nutrition van DSM. Zonder het vitamine-effecht groeide de omzet daar 2% tot €6 miljard.

Bij Materials daalde de omzet echter van €2,9 miljard naar €2,7 miljard. DSM heeft hier veel last van wegvallende vraag vanuit China en de malaise in de auto-industrie. Zo daalde de vraag naar plastics met een tiende. Ook de vraag naar speciale coatings voor glasvezelkabels daalde met 6%. Desalniettemin benadrukt DSM dat Materials relatief juist heel goed draait en de winstgevendheid afgelopen jaren enorm is toegenomen.

„Macro-economisch zit de wind niet mee, maar we hebben een goede financiële prestatie neergezet, geheel in lijn met de doelstellingen”, zegt Sijbesma.

DSM is bescheiden als het gaat om de verwachtingen voor dit jaar. Het concern gaat uit van een groei van het bedrijfsresultaat van ’mid-singel digit’, dus rond de 5%. Dat was altijd ’high-single digit’, tussen de 5% en 10%. Geraldine Matchett, die samen met Dimitri de Vreeze, vanaf komende week in de duoleiderschap het stokje overneemt van Sijbesma, benadrukt dat DSM er bij die lagere verwachting rekening houdt met de huidige marktomstandigheden.

De Vreeze en Matchett benadrukt dat er ondanks de bestuurswissel qua beleid niets zal veranderen bij DSM. Net als onder Sijbesma zal het concern de nadruk blijven leggen op duurzaamheid. „Daar kunnen we niets aan veranderen, want die doelen zijn vastgelegd”, zegt De Vreeze.