Nieuws/Financieel
321893
Financieel

Prijs bouwmateriaal door dak

Amsterdam - De stijging van grondstoffenprijzen echoot inmiddels door in de bouwmaterialen. Voor de tiende maand op rij zetten inkopers prijzen hoger voor bouwbedrijven.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IHS en de Procurement Executives Group.

Ook uitgaven voor lonen stijgen. Die totale toename van de prijsindex in augustus krijgt vrijwel zeker consequenties voor koop- en huurprijzen van bouwprojecten. Het effect van duurdere koper, dat in juni en augustus 14% duurder werd vergeleken op jaarbasis, werkt bijvoorbeeld door in bedrading en kabels.

Inkoopacties

Van de twaalf categorieën met materialen die werden onderzocht, gingen alle omhoog of bleven gelijk met uitzondering van de luchtvaarttarieven voor verzending tussen Europa naar de VS. Gewalst staal en zeevaarttarieven bleven in prijs min of meer gelijk.

Betere inkopen vanuit China en een gezakte dollar zorgen voor prijsstijgingen. De markt, aldus IHS, kampt echter met opgepompte prijzen afgezet tegen de grote voorraden aan metalen. ,,Waar mogelijk zouden we adviseren geen aankopen te doen en te wachten totdat er een beperkte correctie in prijzen komt”, aldus de onderzoekers.