Nieuws/Financieel
3225192
Financieel

AEX blijft achter door koersval Relx

State Street vierde de notering van de SPDR MSCI World UCITS ETF op Euronext Amsterdam. Ter ere hiervan luidde Noussair Aatil de gong.

State Street vierde de notering van de SPDR MSCI World UCITS ETF op Euronext Amsterdam. Ter ere hiervan luidde Noussair Aatil de gong.

De stemming bij beleggers was vandaag positief, doordat een handelsdeal tussen de VS en China nog dichterbij is gekomen. De AEX was het zwarte schaap vanwege de koersval van informatieleverancier Relx en de verdere neergang van zwaargewicht Unilever.

State Street vierde de notering van de SPDR MSCI World UCITS ETF op Euronext Amsterdam. Ter ere hiervan luidde Noussair Aatil de gong.

State Street vierde de notering van de SPDR MSCI World UCITS ETF op Euronext Amsterdam. Ter ere hiervan luidde Noussair Aatil de gong.

De AEX sloot 0,5% lager op 538,6 punten. De AMX steeg 0,7% naar 770,8 punten.

Alle grote Europese beurzen wonnen terrein. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 klommen 0,8% respectievelijk 0,5%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,3% hoger, na nog 0,7% hoger te zijn geopend.

Berichten dat de presidenten Donald Trump en Xi Jinping mogelijk medio deze maand bijeen komen om hun handtekening onder een handelsakkoord tussen de VS en China zetten, voedden het optimisme bij beleggers.

Macro-econoom Léon Cornelissen wijst voorts op per saldo meevallend economisch nieuws. „De Chinese inkoopmanagersindex viel mee en de Duitse detailhandelsverkopen lieten in januari een duidelijke groei zien, na de dip in december. Daar staat wel een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse consumentenbestedingen tegenover. Maar hierover maak ik me geen zorgen, want deze economie staat er goed voor.”

Cornelissen denkt dat het goede beurssentiment van de afgelopen paar maanden zal aanhouden. „Ik zie de recente koersstijgingen vooral als een correctie op de overreactie in december. Nog altijd staat er veel geld aan de zijlijn. Bovendien is de kans op een handelsdeal groot en op een harde Brexit zeer klein.”

Vermogensbeheerder Richard Abma van OHV is het hiermee eens. Tenzij de geoplitieke risico’s weer sterk zouden toenemen, voorziet hij een aantrekkende economie en stijgende beurskoersen.

In de AEX was Relx een negatieve uitschieter met een min van 7,4%. Dat de University of California heeft besloten om zijn abonnementen bij Relx-dochter Elsevier niet te verlengen, betekende een domper voor de informatieleverancier. Branchegenoot Wolters Kluwer werd 1% mee omlaa getrokken.

Levensmiddelenconcern Unilever zette de neergang van de afgelopen dagen in reactie op tegenvallers bij branchegenoten voort en leverde nog eens 1,1% in.

Altice Europe eindigde met een plus van 3,6% bovenaan. Het kabel- en telecomconcern heeft zakenbank Morgan Stanley ingehuurd om de strategische opties voor zijn Israëlische tak te bekijken, meldt persbureau Reuters. Oprichter Patrick Drahi wil zijn bedrijf stroomlijnen en geld vrijmaken om aan de veiling voor 5G-frequenties in Frankrijk mee te doen.

Galapagos klom afgerond eveneens 3,6%. Het biotechnologiebedrijf presteerde in februari nog teleurstellend op de beurs.

Speciaalchemiebedrijf DSM werd 1,9% meer waard.

Bij de middelgrote fondsen blonk Air France KLM met een koersstijging van 5,4% uit. Minister Hoekstra (Financiën) en zijn Franse collega Le Maire haalden vanochtend de kou uit de lucht.

AMG leverde 3,8% in. De metalenproducent was donderdag al uit de gratie, doordat de jaarcijfers niet aan de hooggespannen verwachtingen voldeden.

IMCD sloot na een wisselvallige dag onveranderd. De chemicaliëndistributeur rapporteerde een sterke winstgroei over 2018, maar de resultaten in Europa vielen enigszins tegen.

Envipco won op de lokale markt 2,5%. De maker van statiegeldsystemen heeft afgelopen jaar winst gemaakt.

ICT Group klom 2,8%. De automatiseerder wist vorig jaar zowel de omzet als de winstgevendheid sterk te verbeteren en rekent voor 2019 op een verdere groei.

Beter Bed zakte 2,7%, na de publicatie van rode cijfers. De slaapkamerspecialist kampte met grote problemen op de Duitse markt, waar een gifschandaal zorgde voor twijfel over de veiligheid van schuimmatrassen.

Meer financieel nieuws elke werkdag via de e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!