Nieuws/Financieel
3231267
Financieel

SpaceX-raket gelanceerd naar ruimtestation

SpaceX Falcon

SpaceX Falcon

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - Een onbemande raket van het bedrijf SpaceX is zaterdagochtend gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. De Crew Dragon van het bedrijf van zakenman Elon Musk verliet succesvol het platform op Cape Canaveral, waarmee de Verenigde Staten hopen de gloriedagen van het Amerikaanse ruimteprogramma nieuw leven in te blazen.

SpaceX Falcon

SpaceX Falcon

De Crew Dragon moet over een dag aankomen bij het ISS. Aan boord is ongeveer 200 kilo aan voorraden. Daarnaast zit er een pop aan boord, die Ripley is genoemd. Die zit vol sensoren bij hoofd, nek en ruggengraat. Zo weet de vluchtleiding aan welke krachten toekomstige astronauten worden blootgesteld.

De Crew Dragon blijft een paar weken bij het ISS. Daarna moet hij veilig terugkeren naar de aarde en worden geborgen, zodat hij kan worden hergebruikt. Als de testvlucht goed uitpakt, is de volgende testvlucht in juli, vijftig jaar na de maanlanding. Dan zitten twee astronauten in de Crew Dragon. Dat wordt de eerste bemande Amerikaanse vlucht sinds 2011.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop