Nieuws/Financieel
323399924
Financieel

Suriname onderschept illegaal gekapt hout voor China

Amsterdam - Surinaamse autoriteiten hebben zeker veertig zeecontainers vol illegaal gekapt hout in de haven van Paramaribo voor een Chinese exporteur geblokkeerd. Mogelijk betreft het transport nog zestig containers vol hout uit de binnenlanden.

Het is een volgende affaire in de houtkap, nadat de autoriteiten afgelopen jaren ook partijen met illegaal gekapte bomen op het spoor waren gekomen.

De Surinaamse autoriteiten zitten met de vangst door de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht en de door president Santokhi ingestelde ’Vliegende brigade’ in de maag: de containers in de Jules Sedney Haven in Suriname waren alle verzegeld, iets dat louter voorbehouden is aan de douane.

Zwendel

’Dat geeft aan dat meerdere diensten betrokken zijn bij deze illegale activiteit die al jaren plaatsvindt’, aldus de lokale krant Waterkant.

Van de honderd containers waren er afgelopen dag veertig geopend, ze zaten vol met gekapt hout. De rest wordt nu onderzocht.

De houtprijs staat op zijn hoogste niveau ooit, de vraag naar verwerkt hout is wereldwijd groot.

Het Openbaar Ministerie in Suriname doet volgens De Ware Tijd onderzoek naar de herkomst van de houtpartijen. Het vermoeden is dat medewerkers van meerdere overheidsdiensten betrokken zijn bij de houtzwendel, omdat de partijen niet zonder hun controle de haven uit kunnen.

Lokale media spreken over enkele bedreigingen tegen douaniers en de Vliegende Brigade gedurende de controles. Zij krijgen de dreigende oproep geen onderzoek te doen.

Binnenland gedupeerd

Volgens deze Vliegende Brigade tegenover de zender ABC wordt wel vaker minder aangegeven op de douanepapieren dan in werkelijkheid aan export wordt verscheept.

De Chinese ondernemer die het hout wilde exporteren geldt volgens Surinaamse media nu als eerste verdachte.

In 2018 openbaarde een Duitse tv-ploeg hoe Surinaams hout naar China onder de marktprijs werd gestuurd, waarmee vooral de binnenlandbewoners zouden worden gedupeerd.