Nieuws/Financieel
3241676
Financieel

Beurs: Unilever haalt bankendruk bij AEX weg

Deborah Chong, leerlinge aan het Kolegio Alejandro Paula, slaat de gong om de start van het studieproject The Total Experience in te luiden.

Deborah Chong, leerlinge aan het Kolegio Alejandro Paula, slaat de gong om de start van het studieproject The Total Experience in te luiden.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs hield dinsdag uiteindelijk nipt de voeten droog na lange tijd op een klein verlies te hebben gestaan. Vooral Unilever gaf tegenwicht aan de verzwakking bij ING en ABN Amro na het nieuws over mogelijke betrokkenheid bij een omvangrijke Russische witwaszaak. Altice Europe maakte een duikvlucht.

Deborah Chong, leerlinge aan het Kolegio Alejandro Paula, slaat de gong om de start van het studieproject The Total Experience in te luiden.

Deborah Chong, leerlinge aan het Kolegio Alejandro Paula, slaat de gong om de start van het studieproject The Total Experience in te luiden.

De AEX-index eindigde 0,1% hoger op 541,12 punten na eerder nog onder de grens van 540 punten te zijn weggezakt. De AMX ging eveneens 0,1% vooruit naar 776,07 punten.

Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Boer & Olij, benadrukt dat beleggers wat stoom afbliezen in de aanloop naar het rentebesluit van de Europese centrale bank later deze week. Hij wijst er op dat vooral wordt gekeken naar mogelijke mededelingen van de ECB over het verlengen van de langlopende leningen aan de Europese bankensector die deze zomer aflopen. „Verder is het zo goed als zeker dat de ECB dit jaar niet meer gaat doen aan het rentebeleid.”

Schutte houdt er rekening mee dat de aandelenmarkten wat haarscheurtjes gaan vertonen na de indrukwekkende opmars sinds begin van dit jaar. „De bedrijfscijfers zijn bijna geheel achter de rug en een daadwerkelijke handelsdeal tussen China en Amerika zal naar verwachting de koersen niet nog verder omhoog gaan stuwen. Het is vooral wachten op de resultaten van bedrijven over het eerste kwartaal.”

China verlaagde verder zijn prognose voor de economische groei voor dit jaar naar een bandbreedte van 6-6,5%, maar lanceerde tegelijkertijd extra stimuleringsmaatregelen waaronder een belastingverlaging.

In de AEX was Altice Europe de gebeten hond met een aderlating van 9,1%, na een verkoopadvies van het Britse Barclays. Bovendien degradeert het kabel- en telecombedrijf over twee weken naar de AMX. Verlichtingsbedrijf Signify, dat eveneens uit de AEX zal gaan wegvallen, gleed 1,9% weg na zwak ontvangen resultaten van de Oostenrijke branchegenootZumtobel.

ING kwam flink onder druk met een koersaverij van 3,3%, terwijl ABN Amro de schade stevig terugdrong naar een verlies van 1,3%. Beide banken worden genoemd in een witwasoperatie waarbij jarenlang miljarden aan Russisch crimineel geld via Litouwen is weggesluisd, zo meldt het journalistencollectief OCCRP op basis van gelekte banktransacties. Volgens analisten van de Italiaanse investeringsbank Mediobanca hebben ABN Amro en ING naar verwachting een kleine rol gehad bij de witwasaffaire.

Ahold Delhaize liet in de AEX een herstel van 1,6% zien na in voorgaande dagen omlaag te zijn getrokken in reactie op de melding van retailgigant Amazon tientallen winkels in de VS te gaan openen. Voedingsmiddelenproducent Unilever steeg 1,5%. In de afgelopen paar weken drukte deze zwaargewicht juist veelal op de beursgraadmeter. Relx krabbelde 0,8% op na de tik van de vorige week vanwege een Amerikaanse tegenvaller.

KPN zag 2,1% van de koers verdampen na het nieuws dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) een wetsvoorstel heeft ingediend om overnames in de telecomsector tegen te houden of ongedaan te maken als nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen.

Midkapper TKH won 1,5%, na de publicatie van meevallende jaarcijfers.

OCI klom nog eens 1% naar €24,18. Maandag was de kunststofproducent al omhoog geschoten na berichten over een mogelijk miljardenbod op zijn methanoltak. Dit sterkt Degroof Petercam in zijn koopadvies en koersdoel van €30.

TomTom gaat navigatiediensten leveren voor de nieuwe Nissan Leaf en won dikte fractioneel aan.

Betalingsverwerker Adyen verloor 0,1%, ondanks de aanstaande promotie naar de AEX.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.