Nieuws/Financieel

Helft in bijstand nieuwkomer

Door Jan-Willem Navis

Meer dan de helft van de mensen in de bijstand heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Terwijl de rest van de beroepsgeschikte bevolking steeds meer aan het werk komt, zorgen nieuwkomers ervoor dat het totale aantal mensen met een uitkering opnieuw stijgt.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag bekendmaakt. In totaal krijgen 472.000 Nederlanders een bijstandsuitkering, 239.000 daarvan hebben een niet-westerse afkomst. Vergeleken met een jaar geleden nam de laatste groep met 16.000 toe, terwijl over het algemeen de werkloosheid daalt. Het gaat volgens het CBS vooral om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Valse start

Volgens hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen is het aan het overheidsbeleid te wijten dat vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, een valse start maken als ze aan het werk willen. "Mensen moeten eerst lang wachten tot ze een status krijgen, en daarna nog inburgeren en de taal leren. Al die tijd zijn er restricties om te mogen werken. Als je lang op de reservebank zit, wordt de start moeizamer."