Nieuws/Financieel
3244258
Financieel

Allerrijksten verliezen miljarden

Jeff Bezos blijft de rijkste.

Jeff Bezos blijft de rijkste.

Amsterdam (DFT) - Miljardairs hebben een flinke veer gelaten. In 2018 hadden ruim 2000 zeer vermogenden samen nog $9000 miljard aan inkomen, dit jaar staat $8700 miljard op hun bankrekeningen. Vooral Mark Zuckerberg verloor met Facebook miljarden. Kylie Jenner werd met 21 de jongste miljardair ooit.

Jeff Bezos blijft de rijkste.

Jeff Bezos blijft de rijkste.

Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste rijkenlijst van zakenblad Forbes.

De Amerikanen telden wereldwijd 2153 miljardairs voor zijn lijst van 2019, tegenover nog 2208 stuks in 2018.

„Dit is de eerste daling van miljardairs en hun gecombineerde rijkdom sinds 2016, de tweede afname bovendien in het afgelopen decennium”, aldus het blad. „De lijst toont dat zelfs ’s werelds rijksten niet immuun blijven voor economische tegenspoed en de volatiliteit van de wereldmarkten.”

"Kylie Jenner jongste miljardair"

Het gemiddelde nettobedrag van de miljardairs van dit jaar is $ 4 miljard, een daling ten opzichte van $ 4,1 miljard in dezelfde periode van 2018.

Van het totaal zijn 1450 leden zogeheten selfmade miljonairs.

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, werd ooit bijna ’s werelds rijkste maar zakte na de neergang van Facebook op de beurs naar de achtste plaats.

Kylie Jenner, de jongste miljardair ter wereld.

Kylie Jenner, de jongste miljardair ter wereld.

Tv-ster Kylie Jenner (21) kwam voor het eerst in de toplijst terecht, de jongste miljardair ooit.

Tien Nederlanders

De verzwakking van de euro tegenover de dollar zorgde ervoor dat de gefortuneerden in Europa het zwaar hadden, aldus Forbes.

Onder deze allerrijksten bevinden zich desondanks nog altijd tien Nederlanders. Charlene Carvolho-Heineken, dochter van de oprichter van de gelijknamige brouwerij, staat met $14,2 miljard als hoogst genoteerde op de 89e plaats. Zij heeft met 23% van de aandelen een controlerend belang in Heineken.

Op plek 472 staat ondernemer-investeerder Frits Goldschmeding, goed voor $4,2 miljard dankzij een 32% belang in uitzendgroep Randstad, aldus Forbes.

Ook Hans Melchers zit er nog warmpjes bij, met $2,5 miljard, dankzij een groot aandelenbelang in investeringsmaatschappij HAL.

Op plaats 1281 staat mediaondernemer John de Mol met $1,8 miljard. Iets lager, op 1349 houdt scheepsbouwer Kommer Damen (Damen Shipyards) met $1,7 miljard. De Damen Group is nu een van de grootste familiebedrijven onder de scheepsbouwers.

Pieter van der Does, medeoprichter van Adyen.

Pieter van der Does, medeoprichter van Adyen.

En op op 1605 bij Forbes staat investeerder Lesley Bamberger, eigenaar van vastgoedgroep Kronenberg en goed voor $1,4 miljard.

Pal naast Arnout Schuijff, medeoprichter van betalingsverwerker Adyen, met 6,4% van de aandelen die hem een waarde van $1,4 miljard bieden. Kompaan Pieter van der Does staat op plek 1941 met $1,1 miljard.

Wim van de Leegte, gepensioneerd topman van autoproducent VDL Groep, mag volgens het zakenblad $1,3 miljard achter zijn naam schrijven.

Relatief nieuw is, net als Schuijff ook Steven Schuurman, medeoprichter van Elastic, het softwarebedrijf dat in oktober vorig jaar naar de beurs ging. Hij bezit 18,9% van de aandelen.