Nieuws/Financieel
3253061
Financieel

Werknemers: ’Kabinet sloopt de industrie’

’CO2-heffing maakt tienduizenden werkloos’

DEN HAAG - Als het kabinet plannen voor een CO2 belasting voor bedrijven doorzet, zullen veel ondernemingen omvallen, naar het buitenland verhuizen en staan tienduizenden mensen op straat.

De ondernemingsraden van zeventien bedrijven uit de chemie- en staalsector vragen in een open brief aan de provinciale lijsttrekkers steun voor hun banen. Ze vrezen de gevolgen van de eventuele CO2-belasting op de industrie.

De brief, geplaatst in De Volkskrant, is ondertekend door de ondernemingsraden van onder meer Esso, Shell en BP, chemiebedrijf Dow en staalbedrijf Tata Steel.

„Wij, de tienduizenden werknemers in de industrie, maken het staal, de goederen en de energie waar iedere Nederlander dagelijks – vaak zonder erover na te denken – gebruik van maakt. En daar zijn wij trots op! Wij zijn trots op onze bedrijven en trots op wat wij bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Het is terecht dat er veel aandacht is voor klimaat, energie en CO2-reductie. Maar het is niet terecht dat onze bedrijven worden weggezet als ’de grote vervuilers’.”

Duurzamer en concurrerend

Volgens de ondertekenaars van de brief kunnen bedrijven op eigen kracht verder verduurzamen, maar is de ondersteuning van de overheid nodig als de bedrijven sneller willen gaan dan de rest van Europa.

„Zodat we én duurzamer worden, én concurrerend blijven. Onze bedrijven investeren voortdurend, maar u moet ook begrijpen dat ambitieuze CO2 reducerende investeringen in de honderden miljoenen en soms zelfs in de miljarden lopen. Dat zijn bedragen die zich niet in vijf jaar terug laten verdienen. Het klimaatakkoord geeft daarvoor ruimte en daarom ondersteunen wij dit.”