Nieuws/Financieel
3255210
Financieel

Chris Oomen ’onder druk’ weg bij DSW

Zorgtopman Chris Oomen gaat de boeken in als vreemde eend in de bijt in de sector.

Zorgtopman Chris Oomen gaat de boeken in als vreemde eend in de bijt in de sector.

Schiedam - Na veertig jaar gaat bestuursvoorzitter Chris Oomen weg bij zorgverzekeraar DSW. De 69-jarige topman had liever willen blijven, maar „voelde druk bij raden van commissarissen en externe toezichthouders.” Hij wordt opgevolgd door Aad de Groot.

Zorgtopman Chris Oomen gaat de boeken in als vreemde eend in de bijt in de sector.

Zorgtopman Chris Oomen gaat de boeken in als vreemde eend in de bijt in de sector.

De Groot zit al vier jaar in DSW’s raad van bestuur. Oomen was sinds 1987 de hoogste baas bij de zorgverzekeraar, en staat in de sector bekend als een vreemde eend in de bijt. Hij heeft een vermogen van €690 miljoen als oprichter en mede-eigenaar van beleggingshuis Optiver. Dat levert hem zelfs een plek in de Quote 500 op.

’Had nog energie’

In een reactie aan De Telegraaf laat hij weten dat hij ermee kan leven dat hij vertrekt als bestuursvoorzitter van DSW. Maar helemaal van harte gaat het niet. „Als je er genoeg energie en overtuiging voor hebt, lijkt het mij dat er weinig redenen zijn om te stoppen. Dat heb ik laatst nog aan mijn personeel verteld. Ik zal het werk missen.”

Een jaar geleden besloot de raad van commissarissen samen met Oomen dat hij eind 2018 zou aftreden. Die afspraak was voor Oomen ’niet helemaal in beton gegoten’.

Beïnvloeding

Oomen is er niet echt blij mee dat er druk was bij de raad van commissarissen om voor opvolging te zorgen. „Dat vind ik oneigenlijk. Ik vind dat DNB en andere toezichthouders zich ver moeten houden van het personeelsbeleid. Dat is aan een organisatie zelf.”

Hij denkt dat de toezichthouders zorgen hadden over dat de naam van Oomen teveel verweven zou zijn met DSW en dat het dan een grote impact zou hebben als Oomen een keer weg zou gaan. „Maar ook dat er daardoor te weinig tegenspraak zou zijn. Dat herken ik niet.”

Boegbeeld

Oomen maakte de laatste jaren vaak naam door zich als DSW-baas kritisch te tonen op andere zorgverzekeraars en het beleid vanuit het ministerie. Hij is trots op dat hij met DSW zich net wat anders gedroeg dan andere zorgverzekeraars. „Neem nou eind 2018 bij de sluiting van twee ziekenhuizen. Die had echt niet zoveel ellende hoeven veroorzaken bij patiënten. De sluiting is trouwens sowieso overbodig geweest.”

Volgens Oomen is de verwevenheid van zijn naam en DSW helemaal niet slecht. „Ik vind het juist belangrijk dat een onderneming een boegbeeld heeft. In de politiek wordt juist opgeroepen dat bestuurders van financiële instellingen zich meer moeten laten zien in de media.”

DSW verandert niet

De vertrekkend topman denkt niet dat het beleid van DSW veel zal veranderen door zijn vertrek. In de afgelopen jaren onderscheidde DSW zich door zich te mengen in discussies over het zorgstelsel, maar bijvoorbeeld ook een lager eigen risico te kiezen dan andere zorgverzekeraars en extra snel al een week na Prinsjesdag de premie bekend te maken. „Een organisatie bepaalt het beleid, niet de voorzitter.”

Al met al kijkt hij heel gelukkig terug op zijn tijd als DSW-baas. „We zijn sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 flink gegroeid en scoren in klantonderzoeken hoger dan alle anderen.” Oomen heeft nog wat commissariaten waar hij zich mee bezig wil gaan houden. Ook is er misschien nog een rol achter de schermen bij DSW mogelijk.