Nieuws/Financieel
3259291
Financieel

AEX zakt stevig door zorgen economie

Om de internationale vrouwendag te vieren sloeg Miranda Gossen namens Women in ETFs de gong.

Om de internationale vrouwendag te vieren sloeg Miranda Gossen namens Women in ETFs de gong.

Amsterdam - De AEX is vrijdag stevig lager gesloten, in reactie op tegenvallend economisch nieuws uit China en de VS. Bij de hoofdfondsen had vooral ABN Amro het zwaar. Bij de kleinere fondsen sprong de tik voor Pharming in het oog.

Om de internationale vrouwendag te vieren sloeg Miranda Gossen namens Women in ETFs de gong.

Om de internationale vrouwendag te vieren sloeg Miranda Gossen namens Women in ETFs de gong.

De AEX sloot 1,1% lager op 530,6 punten, na ’s middags een paar keer onder 530 punten te zijn gedoken. De AMX daalde 1,5% naar 752,8 punten.

Elders in Europa hielden beleggers hun hoofden beter koel. De CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt verloren 0,7% en 0,5%.

Ook in de VS was er geen sprake van een verkoopgolf zoals op het Damrak. Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,5% lager.

De economische zorgen laaiden verder op, door het bericht van vanochtend dat de Chinese export stevig is teruggevallen en van vanmiddag dat de Amerikaanse banengroei in februari tot 20.000 beperkt bleef. Donderdag had de ECB zijn economische groeiverwachting voor de eurozone al stevig verlaagd. Econoom Luc Aben (Van Lanschot) snapt de zorgen, maar nuanceert de berichten. „De groeivertraging is in lijn met de verwachtingen. De kans op een recessie acht ik ook tamelijk klein, te meer daar de recente inkoopmanagersindices juist meevielen.”

Aben verwacht dat deze maand waarschijnlijk ook enkele onzekerheden worden weggenomen, wat de economie ten goede komt. „Dinsdag stemt het Britse parlement over de Brexit en een harde Brexit gaat dan waarschijnlijk van tafel. Bovendien lijkt het erop dat de VS en China binnenkort een handelsdeal sluiten.”

Hij benadrukt bovendien dat de beurswaarderingen niet overdreven zijn en meent dat er slechts sprake is van een tijdelijke dip op de beurs.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa is het hiermee eens. „Beleggers hebben hun roze bril voor een zwarte bril ingeruild. Ze grijpen negatief nieuws aan om te verkopen na de sterke koersstijgingen in de afgelopen paar maanden, maar er komen ook meevallende cijfers naar buiten.”

In de AEX eindigden de financiële instellingen onderin, met verliezen van 3,8% voor ABN Amro en van 2,5% voor Aegon, in reactie op de verdere terugval van de rentes op staatsobligaties. Nijkamp wijst er bovendien op dat de voorwaarden van de donderdag door de ECB aangekondigde bankensteun minder gunstig zijn dan was verwacht.

ArcelorMittal zakte 3,1%, in reactie op het zwakke Chinese exportcijfer.

Shell leverde 2,1% in, op het bericht dat het Noorse staatsfonds uit olieproducenten gaat stappen. Bovendien zakten de olieprijzen 2 tot 3%.

De defensieve waarden deden het wel goed, met plussen van 1,5% voor KPN en van 0,4% voor voedingsmiddelenproducent Unilever.

Bij de middelgrote fondsen eindigde bodemonderzoeker Fugro met een min van 5,4% onderaan. Metalenproducent AMG volgde met een 4,9% lager slot.

Boskalis was 0,7% in herstel, na de tik op donderdag volgend op tegenvallende jaarcijfers.

Smallcap Pharming zakte nog eens 6,7%. In reactie op het enigszins tegenvallende omzetcijfer over het vierde kwartaal en de terughoudende prognose, verlaagden een paar analisten hun koersdoelen. Ze handhaafden evenwel hun koopadviezen.

Fietsenfabrikant Accell leverde 0,8% in op zijn jaarcijfers.

De apothekersleverancier Fagron won 1,6% na een koopadvies van de Duitse bank Berenberg.

Beleggers leken tevreden met de jaarcijfers van Ctac, maar het ict-bedrijf sloot op de lokale markt toch 1,1% lager.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.