Nieuws/Financieel
3260894
Financieel

Ex-topman Schiphol krijgt ton voor inspectiebaantje

Voormalig Schiphol-topman Jos Nijhuis

Voormalig Schiphol-topman Jos Nijhuis

Voormalig topman Jos Nijhuis van Schiphol heeft vorig jaar €105.000 ontvangen voor de inspectie van buitenlandse deelnemingen van de luchthaven. Deze taak kreeg hij na zijn vertrek als topman. De vergoeding betreft de werkzaamheden voor zes maanden.

Voormalig Schiphol-topman Jos Nijhuis

Voormalig Schiphol-topman Jos Nijhuis

Dit kwam bovenop zijn salaris van €298.000 tot zijn vertrek per 30 juni, zo blijkt uit het jaarverslag van Schiphol dat vrijdag gepubliceerd werd.

Nijhuis moest vertrekken nadat hij de deuren van de luchthaven de afgelopen jaren open zette voor prijsvechters. Hierdoor is Schiphol versneld volgelopen, iets dat tot grote chaos op de luchthaven in 2017 leidde. Ook vorig jaar waren er grote IT-storingen, die Schiphol miljoenen hebben gekost. Daarnaast heeft de vorige president-directeur onvoldoende gedaan voor het draagvlak voor verdere groei van de luchthaven, zo stelde de raad van commissarissen vorig jaar.

Geen afkoopsom

De bijbaan van Nijhuis is volgens Schiphol geen verkapte afkoopsom. In het jaarverslag staat dat er geen afkoopsom is overeengekomen. Normaliter is de inspectie van buitenlandse deelnemingen een taak die de vier-koppige directie van de luchthaven zelf zou kunnen uitvoeren. Schiphol participeert in terminal vier van de luchthaven JFK in New York, in Aeroports de Paris en die van het Australische Brisbane. De bijbaan van Nijhuis loopt nog tot eind maart van dit jaar.

Zijn opvolger Dick Benschop ontving een salaris van ruim 4 ton voor acht maanden werken, inclusief pensioenpremies en bonussen. Zijn basissalaris is €430.000, waarmee Benschop het maximale salaris voor een bestuurder bij een staatsdeelneming verdient.