Nieuws/Financieel
3261010
Financieel

Deur open naar afstoten olie-aandelen bij Noors staatsfonds

Amsterdam (DFT) - De Noorse overheid heeft na meer dan een jaar van discussie vrijdag besloten om goedkeuring te geven aan het voorstel dat de deur opent voor het Noorse staatsfonds om uit beleggingen in exploratie- en productiebedrijven in de olie- en gasindustrie te stappen. Zogeheten ’geïntegreerde’ bedrijven vallen buiten de ban.

Het Noorse staatsfonds heeft nu voor bijna $40 miljard aan olie-en gasfondsen in de portefeuille, waaronder een belang van bijna $6 miljard in aandelen RD Shell. Ook heeft het Noorse staasfonds belangen in andere oliereuzen, zoals BP en Total.

Vanwege de grote blootstelling aan bedrijven in de olie- en gassector adviseerde de Noorse centrale bank eind 2017 al om deels uit deze fondsen te stappen. Met deze voorgenomen stap zou het Noorse staatsfonds minder kwetsbaar worden voor de fluctuaties bij de prijzen van olie en gas. Die zouden straks zomaar permanent omlaag kunnen gaan onder druk van klimaatrisico’s en de toenemende populariteit van hernieuwbare energie.

De marktwaarde van ’s werelds grootste beleggingsfonds bedroeg eind vorig jaar omgerekend bijna 848 miljard euro, waarvan 66 procent in aandelen zat.