Nieuws/Financieel
3267205
Financieel

Grootste diamantair België in betalingsproblemen

Amsterdam (DFT) - Eurostar Diamond Traders, jarenlang Belgiës grootste diamantair met €2 miljard jaaromzet, probeert een bankroet af te wenden.

Volgens zakenkrant De Tijd in België is de schuld van de aanbieder van grote ruwe diamanten fors opgelopen, en wordt geschat op €500 miljoen.

Zonder ingrijpen of steun zou Eurostar Diamond Traders, dat wereldwijd handel drijft, volgende week door de Antwerpse ondernemingsrechtbank failliet verklaard kunnen worden. Het concern voert overleg met geldschieters.

Eerder eiste Eurostar ruim een half miljard van ABN Amro wegens ’veroorzaakte schade’.

ABN Amro en Standard Chartered Bank hebben volgens De Tijd met andere partijen het faillissement aangevraagd bij de rechter. Ook bij Bank of India en KBC Bank staan schulden van Eurostar uit die recent stevig zouden zijn vergroot.

De groeier in de Antwerpse diamantenwereld zelf heeft bij het Belgische hof van beroep een verzoek voor een zogeheten gerechtelijke reorganisatie ingediend, maar dat is afgewezen.

Het concern, dat zijn omzet afgelopen jaar sterk zag teruglopen, zegt in gesprek te zijn met banken en financiers en hoopt het faillissement met hun hulp te kunnen afwenden.

Volgens De Tijd, verwijzend naar het hof van beroep, heeft Eurostar vrijwel geen verhandelbare diamanten meer. Daarmee is een vervolg lastig. Eind 2018, aldus de zakenkrant, erkende Eurostar dat zijn voorraad diamanten nog $25 miljoen waard was, tegenover een melding in september van ruim $132 miljoen.