Nieuws/Financieel
3270981
Financieel

Turkije vervalt in recessie

Istanbul - Turkije kampt voor het eerst in tien jaar tijd weer met een recessie. Onder meer de waardedaling van de lira, gekoppeld aan de vele leningen die Turkse bedrijven hebben bij buitenlandse kredietverstrekkers, deed de Turkse economie geen goed. Ook de diplomatieke rel met de Verenigde Staten over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije in de cel zat, liet zijn sporen na.

De economie van Turkije viel in de afgelopen drie maanden op kwartaalbasis met 2,4 procent terug. Die neergang kwam bovenop de krimp van 1,1 procent in het derde kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder was sprake van 3 procent krimp.

Turkije nam de nodige maatregelen om de groei aan te jagen. Zo oefende de overheid druk uit op staatsbanken om meer geld in de markt te pompen en kocht het Turkse werkloosheidsfonds obligaties op. Ook wordt gewerkt aan een plan om de buffers van staatsbanken te versterken.

De maatregelen ten spijt gaan kenners er in doorsnee van uit dat de economische krimp in Turkije ook de eerste helft van dit jaar aanhoudt. Daarna volgen kwartalen van gematigde groei, zo is de verwachting.