Nieuws/Financieel
3289376
Financieel

Twee keer zo veel geld voor topman Shell

Den Haag - De beloning van Shell-topman Ben van Beurden is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. De baas van de olie- en gasreus ontving ruim 20 miljoen euro aan salaris, bonussen en aandelen in 2018. Een jaar geleden was dat nog een kleine 9 miljoen euro, leert het jaarverslag.

De fors hogere beloning komt van het zogeheten langetermijnonderdeel van het beloningsplan. Die is gekoppeld aan onder meer generatie van kasstromen en discipline in de kapitaalpositie van Shell in de afgelopen drie jaar. Van Beurden voldeed ruimschoots aan de gestelde maatstaven en kreeg dan ook 11 miljoen euro meer in het afgelopen jaar. Dat deel wordt volledig in aandelen uitgekeerd. Het jaarsalaris van de topman steeg met ruim 2 procent naar bijna 1,6 miljoen euro.

De beloning van Van Beurden en honderdvijftig andere topbestuurders van Shell is vanaf dit jaar voor het eerst ook gekoppeld aan onder meer klimaatdoelstellingen. Het bedrijf formuleerde voor het eerst een kortetermijndoelstelling voor zijn CO2-uitstoot. Het energiebedrijf wil in 2021 een 2 tot 3 procent lagere CO2-uitstoot behalen, vergeleken met het niveau van 2016

Shell heeft al sinds 2017 een ambitie voor de langere termijn, maar een woordvoerder benadrukt dat dat geen hard doel is. De CO2-uitstoot van zijn producten moet in 2050 zijn gehalveerd. Sommige aandeelhouders vonden dat niet ver genoeg gaan en eisten meer concrete maatregelen. Afgelopen december herhaalde het concern de intentie om de CO2-uitstoot met 20 procent te verkleinen in 2035 en regelmatig met specifieke doelstellingen te komen voor periodes van drie tot vijf jaar.