Nieuws/Financieel
3294158
Financieel

VNO-NCW-voorzitter De Boer: ’De politiek speelt een zeer gevaarlijk spel’

Werkgevers waarschuwen: CO2-taks kost banen

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer

Amsterdam - Extra belasting voor de zware industrie zal in Nederland ten koste gaan van banen, zo waarschuwt het bedrijfsleven. Werkgevers vinden de ommezwaai van het kabinet om alsnog een CO2-heffing in te voeren onverstandig en gevaarlijk.

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer

Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, tegenover deze krant. „De politiek speelt een zeer gevaarlijk spel.” Als Nederland als enige een belasting op de uitstoot van CO2 introduceert, ’gaat dat banen van gewone mensen kosten’, meent de werkgeversvoorman.

Woensdag maakte premier Rutte bekend dat hij burgers wil ontzien en bedrijven zwaarder gaat belasten. „Wij weten sinds een aantal weken dat de coalitie uit politieke overwegingen neigt naar het schuiven van extra lasten naar het bedrijfsleven”, reageert De Boer. „Zeer onverstandig. Met alle informatie die nu op tafel ligt, doet de politiek er goed aan om nu een afgemeten periode in te lassen voor terugwinning van het koel verstand.” Eerder waarschuwden de ondernemingsraden van zeventien grote bedrijven, zoals Tata Steel, Dow Benelux, BP en Shell, al voor verlies van banen.

Zij zijn bang dat industrie vertrekt uit Nederland als CO2 hier zwaarder wordt belast.