Nieuws/Financieel
3295361
Financieel

Historisch wielermerk in Amerikaanse handen

HELSINKI (ANP) - De Franse maker van racefietsonderdelen Mavic komt in handen van een Amerikaanse partij. De huidige eigenaar, Amer Sports uit Finland, wil van het wielrenmerk af en voert exclusieve overnamegesprekken met investeerder Regent.

Mavic geniet onder sportfans bekendheid als officiële partner van de Tour de France. Het in 1889 opgerichte bedrijf levert al decennialang materieel voor de neutrale wagens van de etappekoers, die deelnemers met pech reserveonderdelen mogen leveren.

Ondanks die bekendheid levert het bedrijf Amer te weinig op. Mavic is goed voor zo'n 3 procent van de totale omzet en behoort niet tot de meest winstgevende dochterondernemingen. Topman Heikki Takala denkt dat het bedrijf onder de vleugels van Regent succesvoller zal zijn.

De verkoop is naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. Amer, dat ook bijvoorbeeld sportartikelenmaker Wilson en honkbalknuppelmerk Louisville Slugger bezit, wordt zelf overigens overgenomen door een Chinees consortium onder leiding van sportfabrikant Anta.